Věčný boj s nedostatkem školek. Kostelec nabízí hned dvě řešení

Problém s nedostatkem míst pro malé děti by se měl vyřešit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Problém s kapacitou mateřských školek trápí řadu měst a obcí. Výjimkou není ani Kostelec nad Černými lesy. Město už se dříve rozhodlo využít prostory bývalého mlýna. Teď chystá další krok v podobě rekonstrukce stávající budovy. Jenže to má několik háčků.

Povinnost přijímat do školek dvouleté a tříleté děti zamotala hlavu mnoha starostům a vůbec lidí, kteří se v obcích o školství starají. "Je to o tom samém. Někde nahoře vymyslí zákon a systém na něj není připraven. Takže co dělat, máme se o těch pár volných míst prát s ostatními rodiči?" pokladá si logickou otázku Alena Hájková z okresu Praha-východ. 

Nikdo nebyl připraven

Problém je, že na to není připraven prakticky nikdo, řešení se vymýšlí za pochodu. Středočeský kraj se sice ohání dotacemi na pomoc, jenomže dosáhnout na ně není zrovna snadné a za druhé zdroje nejsou bezedné. "V Kostelci ani v širokém okolí nenabízejí školky dostatek míst pro dvouleté a tříleté děti. Kapacity jsou buď na hraně nebo ve většině případů spíše za ní. Musíme velmi rychle reagovat, jelikož od příštího roku musíme garantovat místa, což nyní nedokážeme," popsal za většinu podobně postižených obcí starosta Kostelce nad Černými lesy Jiří Kahoun. 

Vedení města proto plánuje rekonstrukci budovy stávající školky. V Kostelci se totiž počítá, že přijmout bude muset v prvním sledu minimálně jedenatřicet nových dětí. Původně se měla kapacita školky navyšovat o padesát míst, ovšem plán se musel změnit. Je tu totiž další problém, který vše komplikuje.

Mladších dětí totiž musí být ve třídách menší počet než těch starších. "Chceme vybudovat jednu třídu určenou jen pro starší děti a jednu pro děti od dvou do tří let," vysvětlil záměr starosta města. Přistavovat by se mělo nad současnou mateřskou školou, budova tak bude dvoupatrová. 

Hotovo jen tak nebude

O rekonstrukci se sice hovoří už opravdu dlouhou dobu, realizace však značně pokulhává. Problémem jsou peníze. Záležet bude především na tom, zda bude městu přidělena dotace. Až pak se může přejít k veřejné soutěži. "Věříme, že začátek rekonstrukce by měl začít někdy v příštím školním roce," uvedl Kahoun.

Kostelec také nejspíše konečně vyřešil otázku, co se stane s opuštěným areálem bývalé nemocnice, který se rozkládá na jihovýchodním okraji města. Plánuje se tu vznik nové polikliniky.  

Je tu alespoň jedna výhoda. Rekonstrukce už se nebude dále protahovat, město už totiž má stavební povolení. Dojít by mělo i k proměně sociálního zařízení tak, aby odpovídalo normám pro ty nejmenší děti. V prostorách by dokonce měly být i přebalovací pulty. 

Vzniknou další třídy v budově mlýna?

Zásadní otázkou teď tedy je, kam umístit děti, dokud nebude hotovo? Zajímavým řešením může být nevyužívaný prostor bývalého mlýna. Právě tam by mělo vzniknout několik učeben. "Je to pravda. Pomocí rekonstrukce mlýna chceme řešit lepší výuku a chybějící nebo nedostatečnou kapacitu,” potvrdil místostarosta města Jan Černý.

Vize Černokosteleckých však sahají mnohem dál, než je "jen" navýšení kapacit školských zařízení. Cílem všech projektů je také poskytnout kvalitnější vzdělání pro děti. "Plánujeme odborné učebny pro fyziku, jazyky, informační technologie a také multimédia," dodal místostarosta.