Zatmění Slunce předpovídá blízký konec světa. Čeká nás srážka s jinou planetou?

Zatmění Slunce je obdivuhodný jev
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Konec světa? Říkáte si: Už je to zase tady? Pravda je, že už několikrát bylo lidstvo upozorněno na možnou zkázu. Numerologové, astrologové a vědci pracují stále na plné obrátky, a tak tu máme další hrozbu. Země se srazí s jinou planetou...

Křesťanský numerolog David Meade opět varoval před možností, že se obrovská tajemná planeta Nibiru chystá srazit se Zemí. Podle jeho tak trochu bizarní teorie zatmění Slunce tento měsíc signalizuje, že planeta, kterou vědci nikdy nepozorovali, se dostane do kolize s tou naší. Numerolog používá v souvislosti se svou teorií několik pasáží z Bible. 

Internetový podvod

I když důkazů o skryté planetě není mnoho a NASA ji označila za internetový podvod, hodně lidí věří, že je skutečná. Nibiru, která je často také pojmenována jako Planeta X, měla od roku 2003 podle různých předpovědí ukončit náš život na Zemi už několikrát.

Nibiru byla někdy také označována jako 12. planeta, tedy hlavně podle sumerské kosmologie. Nibiru je údajně domovem cizí rasy s názvem Anunnaki, což má být extrémně pokročilá mimozemská civilizace.

Konspirační teoretik David Meade se nedávno postaral o opravdu velký rozruch. Ten tvrdí, že nadcházející "Velké americké zatmění" Slunce signalizuje příchod planety. Údajná apokalypsa má začít 21. srpna, protože právě po zmíněném zatmění Slunce se na obzoru objeví Nibiru, která potom narazí do Země a vyhladí lidstvo. "Velké americké zatmění 21. srpna 2017 je obrovskou předzvěstí," řekl Meade pro Daily Star. K samotné srážce má potom dojít 23. září. 

Své neobvyklé tvrzení pak podpořil citováním kapitoly 13 z Bible ze Starého zákona.

Letos si zatmění užijí už jen v Americe

Velmi výhodně položené úplné zatmění Slunce se bude odehrávat výhradně nad územím Spojených států. Zatmění začíná v ranních hodinách v severním Pacifiku a končí v Atlantickém oceánu. Stín Měsíce postupně přejde přes Oregon, Idaho, Wyoming, Nebrasku, Kansas, Missouri, Kentucky, Tennessee, Severní Karolínu, Georgii a Jižní Karolínu. Nejdéle potrvá ve státě Kentucky, a to 2 minuty 40 sekund.

Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže jej částečně nebo zcela zakryje. Taková situace může nastat jen, pokud je Měsíc v novu.

Silný rok 2018

V průběhu roku 2018 proběhne ve světě celkem 5 zatmění, z Česka však uvidíme jen jediné. To nejpozoruhodnější bude 27. července,  jde nepochybně o nesmírně očekávanou událost v celosvětovém měřítku, neboť půjde o bezprostředně nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století.

Bezpečnostní pravidla při pozorování 

Při pozorování zatmění Slunce, přechodů planet přes Slunce, slunečních skvrn či jiných úkazů spojených s přímým pohledem na Slunce je zapotřebí dodržovat bezpečnostní pravidla. Při přímém pohledu na Slunce hrozí vážné či dokonce trvalé poškození zraku dokonce i při značném procentu zakrytí Slunce Měsícem.

Už vůbec se na Slunce při zatmění nedívejte přes okulár dalekohledem, který je zcela nechráněný speciálním filtrem. Při takovém pohledu si můžete doslova propálit sítnici. Obecně existuje několik metod, jak Slunce pozorovat nepřímo (projekcí, videosnímáním a následným promítáním na monitoru...). Přímé pozorování vyžaduje užití nějakého filtru, který vám může nebezpečný sluneční svit ztlumit a umožnit tak vychutnat si onen skvostný nebeský úkaz.

Klíčová slova: