Poznáte dobré šampaňské?

Šampaňské často pijeme jen na oslavu, přitom se výborně hodí i k jídlu!
 

I ve vaší skleničce bude nejspíš při novoročním přípitku šampaňské. Poradíme vám, jak koupit to správné a jak si ho co nejvíc vychutnat. 

Šampaňské má většina z nás spojeno s oslavou, ať už jde o oslavu nového roku, narozenin nebo oslavu našeho úspěchu. Není se čemu divit, hravé bublinky a lehkost, se kterou se šampaňské pije, je jako stvořená k radosti. Přesto se šampaňské výborně hodí i k všední lehké večeři.

Kapka historie
Ta správná vinná réva, ze které se vyrábí šampaňské, rostla v kraji Champagne už v roce 79. Přitom šampaňské víno se začalo vyrábět až mnohem později, v 17. století. Vzniklo tak, že mnich Dom Pérignon vezl víno z Francie a Anglie. Během cesty došlo k druhotnému kvašení, při němž ve vínu vznikly bublinky. Mnich nebyl z bublinek ve víně příliš nadšený. Jenže pak ochutnal a začal si uvědomovat potenciál šumivého vína. Pro tento druh vína zesílil láhve a korkové zátky, a tak se pomalu blížíme k podobě šampaňského tak, jak jej pijeme i my. Ještě v 17. století si tento typ vína oblíbila vyšší vrstva v Anglii a odtud se láska k šampaňskému rozšíříla do celého světa.

Kyselé, nebo sladké?

Podle následující tabulky snadno vyberete víno, které vám bude opravdu chutnat. 

Brut nature přírodně tvrdé, obsahuje méně než 3 g cukru na litr
Extra brut zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na litr
Brut tvrdé, obsahuje méně než 15 g cukru na litr
Extra sec / Extra dry zvláště suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na litr
Sec suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na litr
Demi-sec polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na litr
Doux sladké, obsahuje více než 50 g cukru na litr
Pravé šampaňské pochází jedině z oblasti Champagne-Ardenne na severovýchodě Francie. Při koupi poznáte rozdíl mezi sektem a šampaňským zejména na ceně. Cena šampaňského začíná zpravidla od 500 korun za lahev. 

Tipy vína

  • Chardonnay - To je jemné aroma, ale výrazná kyselá chuť. Zraje pomalu a potěší vás svěžími květinovými a ovocnými tóny.
  • Pinot Noir - Aroma vyzrálého ovoce, síla a pocit, že opravdu pijete něco speciálního. 
  • Pinot Meunier - Pije se ještě mladé. Okouzlí vás ovocné aroma. 

 

Jahody do pravého šampaňského rozhodně nepatří, přebijí jeho chuť a to je škoda. Pokud sáhnete po sektu, zkusit to můžete.