čtvrtek 29. září 2016, Michal, Michael, mírně zataženo, 21 °C.

Jaký je původ názvu piva Vycpaná vydra? Raději snad nechtějte vědět!

Černokostelecký pivovár nabízí milovníkům hned několik druhů piv, mezi nimi takové skvosty, jako třeba pivo s názvem Vycpaná vydra, který nás pochopitelně zaujal...

18.11.2015 - 07:22   |  
Kostelecký pivovar nabízí Černou svini, nebo Vycpanou vydru...
Zobrazit fotogalerii (5)

Černá svině je prý rasistický název

"Vycpaná Vydra je dosti lechtivé téma, to se asi na publikování nehodí. V podstatě náš pan bednář, když vzpomínal na mladší léta v pivovaru plzeňském, tak zaučování mladých pivovarských učnic takto nazýval," směje se Milan Starec z pivovaru. Maskotem pivovaru je další zvířátko, černá svině, kterou se inspirovali v Anglii: „S tím přišel náš sládek, prý to tam viděl a líbilo se mu to. Grafický návrh vytvořil známý pivovarský grafik Pavel Jákl a na jaře to bude již 5 let od první várky Černé svině. Letos jsme vyhráli první místo na minipivovarských degustacích na Zvíkově za tmavý speciál. Jinak se nám nedaří zaregistrovat značku a stále vedeme právní spory s úřady. Údajně kvůli xenofognímu a protirozhodcovskému podtextu. Jinak si myslím, že se jedná o velmi povedený tmavý speciál s velmi vyváženou chutí,“ líčí nám trampoty pivováru Milan Starec.

 

Nejvíce chutná právě Černá svině

Pivovar nenabízí jen posezení u rezavého moku, ale účastní se zajímavých akcí: „Při našich velkých akcích jakými jsou jarní Vysmolení a podzimní Vykulení naši návštěvníci poctivě ochutnávají všechny naše produkty a očekávají netradiční novinky a chutě. Letos jsme poprvé udělali anketu o nejchutnější naše pivo a vyhrála to jak jinak Černá svině. V průběhu těchto dvou akcí totiž Černou svini plníme ještě do hliníkových a čerstvě vysmolených dřevěných sudů. A to je ještě výrazně přidaná hodnota,“ informuje nás Milan Starec.

 

Když s vámi číšník komunikuje, odpustíte mu nějakou tu chybičku...

Odborníka na pivo jsme se museli zeptat na to, jak bychom si měli pivo vlastně vychutnávat: „To je velmi těžká otázka a záleží na každém konzumentovi. Osobně si myslím, že velkou roli hraje psychika, v případě stresu a nevyrovnanosti si člověk nemůže pivo vychutnat. Potom hraje podstatnou roli samotná hospoda, což je věc notoricky známá a většinou je považována za 50% úspěch při ošetření kvalitního piva. Zde se bavíme nejenom o kvalitním sklepě, vyčištěných trubkách a celém vedení, hnacím médiu, kvalitně ošetřeném skle, ale také o kultuře prodeje a kontaktu zákazníka s obsluhou. Když s vámi příjemný číšník komunikujete, tak nějakou menší chybu odpustíte, ale když je kyselej, tak vám zkysne i pivo ač může být skvělé,“ sděluje nám svatou pravdu Milan Sterec.

 

Socha Černé svině na kanárech

Pivovár má značné plány do budoucna: „V rámci gastronomických služeb chceme zachovat a stále zvyšovat úroveň poskytovaných služeb, výzdobu rozšiřujeme neustále, pivovarské slavnosti také neustále rozšiřujeme nabídkou nových atrakcí a kupříkladu na letošní jarní Vysmolení mimo jiné přijede skupinka umělců z Kanárských ostrovů, kteří budou tvořit velkou sochu z písku ve tvaru naší Černé svině. V rámci muzea se stále zpřístupňují nové prostory, podílíme se na mnoha pivovarských výstavách (v roce 2015 6 výstav) a publikujeme v odborné pivovarské literatuře. V rámci pivovaru bychom rádi na jaře zahájili realizaci nových vnějších fasád a neustále se pracuje na rekonstrukci historické varny. Stejně tak pracujeme na prohlášení pivovaru za kulturní památku včetně movitého vybavení,“ líčí zářnou budoucnost Milan Starec.  

 

Velkopopovický Kozel obstál ve světové soutěži pivovarů. 

Tento týden v Únětickém pivovaru narazili další speciál. 

Nedávno otevřeli zcela nový pivovar v Nupacích

Klíčová slova:

Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.