Ředitel školy se ulejvá z práce. Starosta neví proč

Současný ředitel roztocké školy Mgr. Bezděka
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Televizní reportáž rozpoutala diskuzi v Roztokách u Prahy. Ředitel nechodí už pár měsíců do práce a nikdo další neví přesný důvod proč.

Podle diskutované reportáže bere plný plat

V Roztokách se po odvysílání reportáže na TV Nova z neděle 13. prosince rozvířila diskuze. Alespoň na sociální síti Facebook ve skupině Roztoky. Lidé se zde začali dožadovat vyjádření starosty.

Reportáž byla o řediteli roztocké základky Mgr. Petru Bezděkovi, který nechodí do práce již tři měsíce, a nikdo neví, co s ním je. Na kameru se mu mluvit nechtělo, v záběru vidět byl. V reportáži Karly Mráčkové promluvili žáci školy a také učitelé. Podle informací v reportáži ředitel pobírá plný plat.

 

Profil ředitele
Mgr. Petr Bezděka vystudoval Matemagicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Učil na gymnáziu a také na základní škole. Od roku 1995 pracoval jako obchodní zástupce. Ke školství se po několika letech vrátil a řediteloval v Letňanech, odkud byl v roce 2011 odvolán radou města.
Od léta 2014 se na základě rozhodnutí rady města Roztoky z června 2014 stal ředitelem místní ZŠ, a to díky tomu, že vítězný kandidát z této funkce rezignoval.
Mgr. Bezděka byl zvolen konkurzní komisí až jako v pořadí druhý na tuto pozici.
Na místo roztockého ředitele se Bezděka hlásil, protože v roztocké škole viděl velký potenciál pro rozvoj.

zdroj: roztoky.com

Starosta Jakob: Ředitel má neplacené volno

Starosta Jan Jakob, který v reportáži také vystupoval, nic konkrétního nevěděl. Na facebooku den po odvysílání reportáže, v pondělí 14. prosince, napsal prohlášení ve kterém uvedl: „Důvod jeho nepřítomnosti nám bohužel není znám. Celou situaci samozřejmě společně řešíme. Nejdůležitější informací je, že chod školy je díky profesionálnímu týmu zaměstnanců školy zajištěn a kvalita výuky není jakkoliv dotčena.“

Zároveň starosta potvrdil informaci, že ředitel do školy nechodí: "Pan ředitel je skutečně od začátku listopadu tohoto roku nepřítomen a nyní čerpá neplacené volno."

 

Televizní reportérka prý lhala

Starosta se zde také ohradil proti konstatování redaktorky Mráčkové na konci reportáže na svou adresu: „Redaktorka v reportáži tvrdila, že si to prý chci s někým, kdo tuto záležitost zveřejnil, vyřídit. Nikdy jsem něco takového neřekl a nikdy mě něco takového nenapadlo. Netuším, kdo jí něco takového řekl. Je to lež. Taky netuším, kdo TV Nova zavolal, a je mi to opravdu jedno. Nevidím žádný důvod, proč a za co bych se měl někomu mstít.“

 

V Letňanech ředitele Bezděku odvolali

Letňanský starosta, Mgr. Ivan Kabický, který promluvil až po skončení reportáže, uvedl, že s roztockým ředitelem Bezděkou neměli dobré zkušenosti, a proto ho odvolali v březnu 2011. Měl například problém s alkoholem. Letňanský starosta o této problematice roztockého starostu Jakoba informoval.

Ředitel Bezděka přitom pro roztocký časopis Odraz řekl po svém jmenování úplně něco jiného:  "V letech 2008-2011 jsem působil ve funkci ředitele ZŠ Fryčovická v pražských Letňanech. Tato práce mě velmi uspokojovala, měl jsem pocit, že za mnou zůstává něco užitečného."

Nicméně realita je v poslední době jiná... "Nejdůležitější informací je, že chod školy je díky profesionálnímu týmu zaměstnanců školy zajištěn a kvalita výuky není jakkoliv dotčena," vysvětluje starosta Jakob na facebooku. Poděkoval pedagogickému sboru a omluvil se za nestandardní situaci.

 

Odvolat ho může jen rada... Nejdřív v lednu

Starosta podotkl, že situace se musí řešit podle zákona. Rada města jakožto zřizovatel školy má stanovené podmínky, jak ředitele odvolat. Rada ustanovila komisi, která má přezkoumat a zpracovat písemné podklady. "Rada o této záležitosti rozhodne na svém nejbližším řádném jednání 13. ledna 2016," uvedl starosta Jakob.

"Chování pana ředitele je pro mě zcela nepochopitelné. Od okamžiku, kdy jsem se to dověděl, k dnešnímu dni pomáhám zástupcům, aby škola fungovala, jak má. To je jednoznačně nejdůležitější. Postup s komisí, kterou rada města ustanovila 2. prosince, byl doporučen školskou komisí a následně podpořen i radou školy. To jsou orgány, ke kterým já mám respekt," dodal starosta Roztok.

Klíčová slova: