Hasiči a policisté chytali splašené koně. Odnesl to osobák

Zaběhnuté koně ze Staré Boleslavi podařilo chytit po několika hodinách
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Osm koní, kteří se zaběhli v okolí Brandýsa, na několik hodin zaměstnalo policisty a sedm hasičských jednotek. Jak to dopadlo?

Splašené klisny

Nedaleko Staré Boleslavi v pondělí 14. prosince uteklo osmičlenné stádo koní, které ohrožovalo železniční i silniční dopravu. Na místě spolupracovali hasiči a policisté.

O výjezd hasičů žádali příslušníci Policie ČR krátce před 17. hodinou. Na místo přijelo sedm jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů, řídící důstojník i ředitel územního odboru Mladá Boleslav. Policistům se sice splašené stádo podařilo zajistit, nicméně se čtyři klisny splašily kvůli vlaku, který projížděl kolem. Poté se klisny vymkly se kontrole a během útěku poškodily osobní auto. Naštěstí nikdo nebyl zraněn.

 

Poničený osobák

Poškozené auto bylo přemístěno z lesní cesty k silnici. Poté znovu probíhalo pátrání po klisnách, které se zaběhly na rozhlehlé území mezi obcemi Křenek a Borek a železnicí. Kvůli tomu byli na místo povoláni profesionální hasiči z Mladé Boleslavi, kteří s sebou přivezli speciální terénní čtyřkolku. Dále tu byli dobrovolní hasiči z okolních obcí a Brandýsa nad Labem.

 

Práce na několik hodin

Podle kpt. Ing. Jaroslav Gabriela se také uvažovalo o povolání policejního vrtulníku s termovizí. Koně se nakonec sami vrátili na místo, odkud utekli. Zbytek stáda, který se zaběhl, byl nalezen po necelých třech hodinách díky termokameře u výběhu jiných koní v obci Křenek. Koně dostaly do péče ošetřovatelky, které stádo zabezpečily proti dalšímu útěku na místě. Na místo, kde jsou ustájeni, je odvedly další den za světla.

Klíčová slova:
HZS