Středočeské inovační centrum startuje v Dolních Břežanech

Zleva: hejtman Miloš Petera, ministr Jan Mládek, místopředsedkyně PS Jaroslava Jermanová, starosta Věslav Michalik a ředitel SIC Ivo Říha
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Propojovat firmy a pracovníky základního i aplikovaného výzkumu má za úkol nová instituce, která bude mimojiné poskytovat finance na inovační projekty.

Slavnostního otevření se účastnil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, první místopředsedkyně poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová, hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, starosta Dolních Břežan Věslav Michalik, ředitel Středočeského inovačního centra (SIC) Ivo Říha, velvyslanec Izraele Gary Koren a desítky významných hostů.

Středočeské inovační centrum vzniklo 3. června 2015 smlouvou mezi Středočeským krajem, Fyzikálním ústavem AV ČR, Astronomickým ústavem AV ČR a Výzkumným ústavem geodetickým, topografickým a kartografickým. Pořádá setkání zástupců firem, vzdělávacích i výzkumných institucí. Vyhledávání zahraničních partnerů je jednou z klíčových součástí koncepce.

Dolním Břežanům se splnilo přání

"Pro nás bylo zajímavé přesvědčit Středočeský kraj, aby inovační centrum umístil do naší obce. V Dolních Břežanech a jejím okolí dochází k největší koncentraci vědecko výzkumných aktivit a jsme tak zcela přirozeným místem pro vznik centra. Zde bude v přímém kontaktu se špičkovými pracovišti jako je Eli Baemlinens nebo Biocev. V Dolních Břežanech to pro některé lidi přináší možnost zaměstnání. Také sem bude přijíždět mnoho lidí, takže pro místní obchodníky a poskytovatele služeb to přinese klientelu," řekl ČtiDoma.cz starosta Věslav Michalik. 

Výkonný kraj

„Středočeský kraj patří v Česku mezi ekonomicky nejvýkonnější regiony. V rámci ekonomiky ČR vytváří druhý nejvyšší podíl HDP. Současně patří mezi kraje s nejvyššími počty zaměstnanců ve výzkumu a vývoji, a to zejména v podnikatelském sektoru,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. 

Centrum evropského významu

"Náš kraj je jediný, který není sídlem žádné vysoké školy. O to víc spojení firem s akademickou sférou vítám," řekl při zahájení hejtman Miloš Petera. Ředitel SIC Ivo Říha zase poděkoval za důležitou podporu Středočeského kraje i nadstandardní spolupráce s obcí. Přál by si, aby se Dolní Břežany staly významným evropským centrem.

Pět milionů na inovace

SIC zahajuje pilotní projekt Středočeských inovačních voucherů. Středočeský kraj ne něj vyčlenil až pět milionů korun na spolupráci mezi inovačními firmami a vysokými školami či výzkumnými organizacemi. Jednorázové dotace budou určeny podnikům se sídlem nebo provozovnou ve Středočeském kraji a pokrýt až 75 procent z hodnoty podporované služby. Žadatel může předložit pouze jeden projekt. Podpora bude určena na vývoj produktu, softwaru, prototypů či funkčních vzorků nebo optimalizace operačních procesů. Příjem žádostí a jejich vyhodnocení proběhne do konce prvního čtvrtletí příštího roku. Podpořit bude možné z této výzvy minimálně 33 žádostí.

Klíčová slova: