Kraj rozdělí hasičům 35 milionů. Rýsují se i další zdroje

Automobily pro malé sbory má financovat stát
 

Ve Středočeském kraji působí 1230 sborů dobrovolných hasičů, které mohou o prostředky žádat. Další finance je možné získat od státu nebo z evropských fondů.

Jednotku sboru dobrovolných hasičů je podle zákona povinna zřídit každá obec. Ta musí být schopna vyjet do 5 až 10 minut od vyhlášení poplachu. Rozlišuje se pět kategorií jednotek, podle rozsahu činnosti. 

Krajské dotace pro hasiče

"Kraj vyhlásil na rok 2016 Program pro poskytování účelových dotací v rámci Středočeského Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS, v rámci kterého jsou alokovány finanční prostředky ve výši 35 milionů Kč pro jednotky SDH obcí a spolky působící na úseku požární ochrany," sdělila tisková mluvčí Středočeského kraje Nikol Mertinová. Další informace o dotacích najdete na stránkách krajského úřadu.

Hasiči využijí i další zdroje

"Další dotace máme slíbené od státu, také ve výši 35 milionů korun. Na 28. ledna jsem pozvaný na úřad vlády s ostaními starosty krajů na slavnostní vyhlášení. Finance mají být určené na vybavení automobily pro malé sbory a malé vesnice, které by je jinak těžko získávaly. Další možností je žádat z evropského fondu IROP prostřednictvím obcím. Většinu dotací pro své jednotky žádají obce. Vidím to pozitivně, možností financování přibývá a situace se lepší," řekl ČtiDoma.cz starosta dobrovolných hasičů Středočeského kraje Oldřich Lacina.

Klíčová slova: