Masopust přichází…carne levare – dát maso pryč!

Všechno špatné vymeteme!
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Již od dávných dob nastupuje po svátku Tří králů neméně slavné období – masopust.

Je znám též pod názvy karneval, fašank, voračky, či končiny a znamená období hodování před dlouhým půstem. Jeho začátek je pevně stanoven, ale konec je dán termínem velikonočních svátků. Končí v noci před Popeleční středou, která letos připadá na 10. února. Lidé v době masopustu organizují různé zábavy spojené s dobrým jídlem, průvody v maskách a s muzikou, maškarní bály a podobné veselice.

Půst přináší očistu těla i ducha

Křesťané po něm dodržují půst, který je přípravou na Velikonoce. V západní církvi začíná Popeleční středou a trvá 40 dnů, ve východní začíná v pondělí 7 týdnů před Velikonocemi a končí v pátek 9 dnů před těmito svátky. V katolickém prostředí se také pravidelně dodržuje jako postní den pátek, kdy lidé nejedí maso z teplokrevných zvířat. Na Popeleční středu a Velký pátek se dodržuje tzv. přísný půst, tedy pouze jedno hlavní bezmasé jídlo za den a omezení množství dalších pokrmů.  Půst je pro věřící omezen věkovým rozpětím 14 – 60 let a také jejich zdravotním stavem.

Ke konci masopustu se vázaly pověry, které se nejčastěji týkaly předpovědí počasí a úrody na další rok. Věřilo se, že pokud bude na masopustní úterý či středu foukat vítr, bude větrný celý půst, jaké je počasí o Popeleční středě, takové se udrží po celý rok, suchý půst znamená úrodný rok, masopust na slunci – pomlázka u kamen, rybník zamrzlý na masopustní úterý věštil neúrodu až do příštího masopustu atd.

Půst je vždy spojen s duchovnem, věřící se nezříká jen jídla, ale všeho, co je v jeho životě postradatelné a brzdí jej v duchovním rozvoji. 

 

Čtěte dále:  Fotosoutěž: O nejlepší masopustní masku! 

Zvědavý opičák

Pojďte z Roztok do Únětic!

Masopust však není pojmem známým pouze věřícím, s ním spojené zábavy a hodování zná většina z nás. Také v našich městech a vesnicích se konají průvody masek a veselice.

Jeden z těch již tradičních je pomalu za dveřmi. 23. 1. se už po devatenácté vydá barevný průvod maškar z Roztok do Únětic.

V okolí Prahy se konají další masopustní průvody. S maškarami vás přivítají např. Hostivice, Svinaře, či Zadní Třebáň.

Klíčová slova: