Na Hostibejku řádí vandalové, i přesto se dočká velké opravy

Z Hostibejku si můžete prohlédnout celé Kralupy
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jednou z dominant středočeských Kralup je vrch Hostibejk. Bohužel sem kromě turistů a pejskařů často míří také neznámí vandalové, kteří ničí, co jim přijde pod ruku. I přesto město plánuje velkou rekonstrukci schodů a přístupových cest.

Zalesněný kopec - magnet pro vandaly

Kralupský vrch Hostibejk přitahuje kromě pejskařů i nežádoucí osoby, především vandaly, kteří ničí městský mobiliář, a bezdomovce. I přesto město počítá s opravou přístupového schodiště a ramp na Hostibejk a také by měla být vybudována cesta ke stejnojmenné restauraci.

Zalesněný vrch Hostibejk byl původně úplně holý. Do dnešní podoby ho proměnil Okrašlovací spolek v minulém století.  Osázel ho stromy, vzniklo zde několik altánků zbudovaných architektem Karbanem. Lidé si toho ve své době vážili a vandalismus byl neznámý pojem. 

 

Čtěte také: Nedaleko Kralup můžete svoje děti učit lyžovat. Mají tam i vlek

 

Posprejované lavičky, vyrvaný panel

Panely patří mezi nejzničenější. Jeden vandalové dokonce vyrvali ze země.

O dnešní době se to říct nedá. „V listopadu 2015 byla provedena inspekce škod způsobených na městském mobiliáři v prostoru tohoto lesoparku. Bylo zjištěno, že v prostoru kopce se ve své podstatě nenachází jediná věc, která by nebyla úplně zničena nebo alespoň částečně poškozena. Poškození se týká zejména laviček, které jsou posprejovány graffiti, odpadkových košů i herních prvků na dětském hřišti,“ uvádí tiskový mluvčí města Kralupy nad Vltavou Jan Bartoš.

Nejponičenější jsou podle Jana Bartoše panely na naučné stezce. „Ze všech šesti naučných panelů nainstalovaných v prostoru kopce není ani jeden v nepoškozeném stavu. Povětšinou došlo k rozbití plexiskla kryjícího samotný text, k počmárání či posprejování textů, jinde byl zase text vyříznut, poškozen nedopalky od cigaret a podobně. Jeden z panelů byl vandaly vyvrácen ze země a v současné době se nachází asi 50 metrů od svého původního stanoviště,“ upřesňuje mluvčí.

 

 

 

 

Strážníci jsou na vandaly krátcí

Městská policie místo kontroluje, i přesto přes maximální snahu městských strážníků dochází k ničení mobiliáře umístěného na Hostibejku. „Ze strany MP v této lokalitě probíhá kontrolní činnost, a to kontroly novostaveb, okolí restaurace, bunkru a dětského hřiště. Kontroly probíhají, jak v denních, tak nočních hodinách.  Samozřejmě z důvodu rozlehlosti prostoru, který je zalesněný, je velice těžké zde někoho zadržet,“ řekl zástupce ředitelky městské policie pan Luboš Šloser.

 

Čtěte také: Policie již několik týdnů hledá mladého muže z Kralupska

 

Velká rekonstrukce na Hostibejku

Zaměstnanci Technických služeb města a kralupští skauti vrch pravidelně uklízejí a poničený mobiliář opravují. Hostibejk se kromě toho čeká výše zmíněná oprava schodišť a ramp. Odbor realizace investic a správy majetku má nyní za úkol zajistit výběrové řízení na vyhotovení projektové dokumentace podle studie Ing. Terezy Kaňkové.

Podle ní je třeba rekonstruovat přístupové rampy ke schodům, upravit betonové nástupní prostory. Také by tu měl vzniknout altánek v podobě stolu se židlí, jenž by měl vtipnou formou zvýraznit místo k setkávání. Vrchní schody, které jsou v dezolátním stavu, budou odstraněny a vybudovány znovu. Počítá se s celkovou opravou Jarníkových schodů, se zlepšením osvětlení a vybudováním odpočívadla a přístupové cesty k restauraci Hostibejk.

 

Aktuálně z Kralup nad Vltavou

Zajímavost
Autorem fotografie je Jiří Karas, který momentálně svoje autorské fotografie vystavuje v Městském muzeu Kralupy nad Vltavou. 

Výstava fotografií Jiřího Karase a Patrika Podhrázského

21.01.2016 - 18:0020.02.2016 - 18:00

Kralupy nad Vltavou - Výstava oblíbených horizontů dvojice fotografů v Městském muzeu Kralupy nad Vltavou trvá do 20. února 2016. 13. února od 15 hodin zde bude komentovaná prohlídka.Více o akci