Za stejné jízdné se do středu Čech dopravíte mnohem lépe a rychleji

Za městskou hromadnou dopravu si cestující připlácet nebudou
 

Zlevnění ročního kuponu se zatím nikterak negativně neodrazilo v příjmech Dopravního podniku. Ani v budoucnu se navýšení jízdného neplánuje. Připlatí si pouze ti cestující, kteří si koupí krátkodobé jízdné v podobě jednodenních a třídenních kuponů. Výrazně se zlepší doprava do středu Čech.

Údaje o prodeji jízdného za loňský rok potvrzují, že zlevnění ročního kuponu na 3 650 korun mělo své opodstatnění, a ukázalo se jako správný krok. Projevilo se to také v navýšení počtu prodaných ročních kuponů o 115 tisíc oproti předchozímu roku.

„V těchto dnech jsem zadal ROPIDu, aby připravil návrh nového tarifu, dle něhož by vznikly nové varianty jízdného, které budou výhodnější například pro rodiny s dětmi,“ řekl náměstek pro oblast dopravy Petr Dolínek. Zároveň dodal, že krátkodobé jednodenní či třídenní tarify jsou v porovnání s okolními evropskými metropolemi naopak výrazně podhodnoceny. 

Za loňský rok Dopravní podnik utržil na jízdném 4,387 miliard korun

Náměstek Petr Dolínek chce udržet tarif na nynějších 10 korunách za jízdné na den. Plánuje zlepšení v plynulosti dopravy v podobě dalších vyhrazených pruhů pro autobusy pro ještě větší zrychlení dopravy. Veřejnou dopravu nyní využívá při cestách po městě 57 % lidí, zatímco automobily jen 43 %.

"V nejbližší době se určitě také posílí městská hromadná doprava a autobusová doprava do středu Čech. Preferenčními pruhy rozšíříme ulici Neratovickou, Kralupskou a Mělnickou," doplnil Dolínek.

Další plánované preferenční pruhy MHD

Pozitivní efekty realizace preferenčních opatření:

  • cestující jede rychleji a kratší dobu, jeho spoj není zdržován ostatním provozem
  • cestující dorazí do cíle včas a bez zpoždění
  • dojde ke snížení spotřeby trakční energie, respektive pohonných hmot u vozidel
  • při systematické aplikaci preferenčních opatření může dojít i ke snížení potřebného počtu vozidel na lince a tedy k podstatným ekonomickým úsporám

Zvýší se tak plynulost a rychlost dopravy. V nejbližším plánu jsou také automaty umístěny přímo v prostorách městské hromadné dopravy, a to na přincipu nynějších parkovacích automatů. Kartu do těchto automatů bude možné zakoupit na vybraných místech. V menších městech a obcích na náměstí či na návsí

Náměstek Petr Dolínek zmínil možnost zakoupení ročního kuponu na splátky, což se bude týkat převážně rodinných přislušníků, kdy teoreticky čtyři dospělí za roční jízdenku zaplatí najednou necelých patnáct tisíc korun. 

Čtěte také: Pantografy skončí. Kolem Prahy je vystřídají modernizované vlaky