Běžky? Klasika nebo skate, žádné kompromisy

Klasika nebo skate?
 

Doba, kdy běžky patřily mezi nutné zlo lyžařských výcviků je pryč. Co však platí stále a vyplatí se dodržet, je soudně zhodnotit svoje schopnosti, a poté kolik času chcete běžkování věnovat. Velmi důležité je také rozhodnout se, zda chcete kroužit na stadiónu s perfektně strojově upravenými stopami, nebo dáváte přednost volnému pohybu v přírodě.

Jak tedy vybírat lyže?

 

Zásady platí podobně jako u sjezdovek. Nejdřív se pobavte s odborně zdatným personálem. Pokud toužíte po lepším zážitku z jízdy, překročte nabídku sportovních řetězců a vydejte se do specializovaných prodejen.

 

Stará dobrá klasika

 

Styl nováček - Rodí se i třetí styl, praktikovaný zatím důsledně pouze špičkovými jezdci dálkových závodů série Ski Classic. Soupaž neboli píchání na nenavoskovaných (většinou) skejtových lyžích. A to ještě zcela opomíjíme hodně turistické, širší a pohodlnější mimo upravené stopy tzv. backcountry lyže.

Klasika je styl ze staré školy. Náročnější na zvládnutí techniky, ovšem na druhou stranu přinášející možná nejharmoničtější sportovní pohyb vůbec. Nejen Gábina Soukalová se během jízdy ve stopě v jiskřivém prašanu ocitá v nirváně. Bruslení neboli skejt je asi snazší, ovšem silově namáhavější. Řada vytrvalců, v čele s vodáky a cyklisty však zůstává jen u něho.

 

Lepší modely mají odlišné skluznice na tvrdý nebo mokrý sníh. I to zvažte při výběru, kde nejčastěji jezdíte. V obchodě si u klasických lyží nechte změřit přesně na míru i rozsah mazací komory, tj. místo na skluznici pod botou, kde se maže stoupací vosk.

 

Kombi lyže sice vypadají na první pohled lákavě a jsou dobrá volba pro začátečníka, který ještě není rozhodnutý, jak často a jakým stylem bude na běžkách jezdit.

 

Značky, které hrají prim  

 

I ve světovém poháru se prosazuje pět hlavních značek (Fischer, Rossignol, Atomic, Salomon, Madshus), které se rok co rok snaží přicházet s inovacemi, které pak postupně pronikají i do nižších řad. Závodní modely už šplhají k ceně 13tis. korun, levné starší ročníky seženete i za tisícovku. „Za deset tisíc korun pořídíte kompletní výbavu, na které se už dá jezdit,“ říká David Fejgl z pražské prodejny Harfasport. Potřebujete i boty, hole a vhodné oblečení.

 

 

Botky, botičky

 

Také boty se dělí na klasické – ty bývají nízké, nyní jen s návlekem proti zapadávání sněhu – a skejtové. Ty jsou vyšší a mají zpevněný kotníkový kloub, abyste měli pevnější odraz. Na rozdíl od lyží kombi-boty při běžném turistickém provozu obstojí. „Ale každou tisícovku na ceně boty pocítíte velmi brzy,“ dodává David Fejgl. Rozmáchnout se můžete od 2 tisíc až po 22 tisíc Kč, na kolik nacenila aktuální karbonový závodní model s vyndávací „bačkorou“ značka Salomon.

 

Vázání

 

Existují dva systémy: SNS a NNS, a to nejčastěji od značek Salomon a Rotafella. Také vázání se liší pro klasiku a pro skejt. Druhý případ tam má dvě hrazdičky pro pevnější úchyt.

 

Bez mazání

 

Příprava lyží, resp. přímo mazání je nejdůležitější u klasiček. I když můžete používat no-wax modely se šupinami, nebo teď nově chlupatými skin tech pásky, na nichž dokonce trénují i věhlasní bratři Aucklandovi.

 

Co si obléknout?

 

Běžkařský outfit není radno podcenit. Oblékejte se v několika slabších vrstvách. Ztráta tělesného tepla je totiž za mokra 32x větší než za sucha. Díky speciální technologii tkaní a vláknům je tento produkt vysoce elastický, má velmi těsně padnoucí střih, který podporuje přirozené tělesné funkce a pomáhá uživateli dosahovat maximálních výkonů.

 

Ladislav Lojka (redakčně upraveno)

 

Klíčová slova: