1461 nehod, 14 úmrtí, 30 těžkých zranění: Benešovké silnice roku 2015

npor. Mgr. Zdeněk Štěpánek, vedoucí dopravního inspektorátu v Benešově
 

Dopravní nehody na benešovských silnicích stály loni 68 115 400 Kč. I proto  Benešovští dopraváci dělají deset kontrolních akcí do měsíce. A rozdávají vesty a reflexní pásky. 

Statistiky nehod na Benešovsku

V roce 2015 na silnici zbytečně zemřelo 14 lidí při 1461 dopravní nehodě. 30 lidí se zranilo těžce, 380 lehce a nehody stály 68 115 400 korun.  Alkohol u viníka dopravní nehody policisté zjistili  ve 31 případech. K více než 60 % nehod došlo mimo obec. Viníky byli ve 809 případech řidiči, 263 dopravních nehod bylo zaviněno zvěří, 8 nehod chodcem a 6 závadou na komunikaci. Během letoška pak došlo na Benešovsku k 78 dopravním nehodám, při nichž naštěstí nikdo nezemřel. 

Policisté v rámci prevence uspořádají besedy s dětmi a seniory na téma reflexních prvků a chování na pozemních komunikacích. "Besedy budou probíhat po domluvě se seniorskými kluby a školami. Seniorům budeme rozdávat reflexní tašky," řekl nám Zdeněk Štěpánek, vedoucí dopravního inspektorátu Benešov Policie ČR.

Prevence na silnici

Dopravní policisté na Benešovsku pravidelně kontrolují dopravní provoz. "Dopravní akce plánujeme průběžně. Každý měsíc jich máme minimálně deset. Řidičům, kteří neměli reflexní vestu, jsme je rozdávali. Cyklisty a chodce jsme obdarováli reflexními páskami na ruce," vysvětluje Zdeněk Štěpánek.

Ubývá těžkých následků nehod

"Situace na Benešovsku je stabilní, ale dopravní nehodovost nám mírně stoupá. V loňském roce jsme však zaznamenali pokles dopravních nehod s úmrtím a těžkým raněním. Trend nehodovosti je tedy v zásadě příznivý. Nárůst nehodovosti je zřejmě dán tím, že řidiči si vzájemně méně věří při uplatňování nároku škody a častěji nehody oznamují policii," říká Zdeněk Štěpánek.