Vlci ve středních Čechách. Máme se bát chodit do lesa?

Vlci se k nám vrací
 

V minulosti byli vyhubeni, teď se vrací! Žijí nejen v Beskydech, ale i ve Středočeském kraji.

Vlci žijí v Beskydech, o tom se ví a často diskutuje. O jejich přítomnosti ve středních Čechách se toho ale moc neřeklo. Vrací se po dvou stech letech. Je to jedna z nejdominantnějších šelem naší fauny – vlk obecný. To, že se do přírody vrací, značí její kvalitu a rozmanitost přírodního prostředí. V těchto dnech uplynuly necelé dva roky od historického milníku dokladovaného rozmnožování vlka v kraji.

Půjdu do lesa, rozsápe mě vlk

V mytologii vlk vystupuje jako ztělesnění zla. Určitě si všichni vzpomeneme na známou pohádku O Červené Karkulce. Tak hrozné to ale není. Ve skutečnosti je vlk velmi plaché zvíře, které se vám obloukem vyhne. V uplynulých 100 letech moderní evropské historie není žádná zmínka o napadení člověka vlkem. Naopak, spíš vlk by se měl bát. V tuto chvíli v přírodě nejsou jednoduše kvůli tomu, že jsme ho postupně vyhladili. Například v sousedním Slovensku nebyli vlci nikdy zcela vybiti.

Vlk býval nejhojnější či nejpopulárnější zvíře. Dokonce u nás existuje přes sedmdesát obcí, které ho mají v názvu. Vlkov, Vlčkov, Vlkonice, Vlkoší, Vlčnov, Vlčice - všechny nesou jeho jméno. Je to jedno z nejkontroverznějších zvířat. Staré slovanské a germánské kmeny ho uctívaly. Lidé je začali pronásledovat s nástupem západní civilizace. Dneska žije málokde, dříve obýval Euroasii a Severní Ameriku. U nás v jeho rozšíření brání především ilegální lov.  

Myslivci a hospodáři nadšeni nejsou

Myslivcům ani drobným hospodářům se návrat šelmy do volné přírody příliš nelíbí. Mohla by se z něho stát škodná. Zatím je přítomnost vlka vítaná. Očekává se, že by měl pomoci s redukcí černé zvěře. Vlci se specializují na lov takové kořisti, která v daném teritoriu převládá. Působí i jako „zdravotní policie,“ která jde po slabých a nemocných kusech. Hospodářská zvířata se stávají kořistí ve chvíli, kdy není dostatek jiné potravy. Farmáři se ale nemusí bát. I kdyby si vyhlédl vaší ovci, dostanete finanční kompenzaci. Vlci totiž mají právní ochranu jako zvláště chráněný živočich. Pokud způsobí škodu, musí být nahrazena. 

Pozor na pokutu

Vlk není jediný predátor. V lese velmi často narazíte na lišku nebo jezevce. V kopcích Šumavy potom hojně žije rys ostrovid. Ve Středočeském kraji o něm zmínky nejsou. Tohoto velmi plachého tvora zřejmě nikdy nepotkáte. Občas se jen některý z myslivců nechá slyšet, že ho zahlédl, popřípadě jeho přítomnost dokládá stržená zvěř. Rys si s kořistí hraje a moc toho nesežere. Skolí i tele. Za zabití rysa dostanete pokutu padesát tisíc, pokud je zastřelen lovnou zbraní, seberou vám lovecký lístek - do konce života! Lišky se běžně střílí. Berou se jako škodná, skoro každý už někdy slyšel o honu na lišku. V případě rysa a vlka si nechce zajít chuť. Pokuty za odstřel jsou tučné. 

Klíčová slova: