Zachránil cyklistu u Rabyně

František Hrma (55 let) je 112. nositelem titulu Gentleman silnic
Zobrazit fotogalerii (6)
 

František Hrma v husté mlze zastavil autobus, aby pomohl vážně zraněnému cyklistovi. Za to dostal od České pojišťovny a Policie ČR titul Gentleman silnic.

Na silnici u obce Rabyně se 4. října 2015 srazil cyklista se srnou. Třiasedmdesátiletý muž jel z prudkého kopce s množstvím ostrých zatáček. Po těžkém zranění zůstal ležet na vozovce v bezvědomí a nebýt pohotového zásahu autobusáka Františka Hrmy, mohlo ho některé z projíždějících aut přejet.

Ocenění gentlemana

Za příkladný čin byl František Hrma vyznamenán titulem Gentleman silnic. Slavnostního předání diplomu a chytrého mobilního telefonu se účastnil plukovník Pavel Havránek, ředitel územního odboru Benešov Policie ČR, poručík Jakub Vinčálek z oddělení tisku a prevence a vedoucí dopravního inspektorátu nadporučík Zdeněk Štěpánek. 

František Hrma (55 let) jezdí z autobusem přes dvacet let. Dříve jezdil u společnosti ICOM v Benešově a nyní pracuje pro Arriva. Potkat ho můžete na příměstkých autobusech Praha - Nová Rabyně - Měřín - Štěchovice.   

Raněný v husté mlze

"Mám ubytovnu na Nové Rabyni u Slapské předhrady, odkud jsem přejížděl do Jablonné, kde začínám nedělní linku. Vyjel jsem v 6,20 a byla velká mlha, viditelnost asi na čtyři metry.  Jel jsem krokem, protože rychleji to ani nešlo. Po pěti až deseti minutách jsem v zatáčce viděl něco jako větev. Blíž už jsem rozpoznal kolo a v něm byl zamotaný pán. Hned jsem zastavil a běžel jsem k němu. Autobus jsem nechal rozsvícený, protože jsem se taky bál o život. Viděl jsem, že je v bezvědomí. Tak jsem se rychle vrátil pro reflexní vestu, protože první auto by nás zabilo oba dva," popisuje nám osudný den František Hrma.

Deset minut ho vymotával z kola

"Probral jsem ho z bezvědomí a zrovna jelo kolem auto, které jsem zastavil. Poprosil jsem je, aby nám hlídali silnici zeshora. Pak jsem zraněnému ošetřoval s lekárničkou silné krvácení. Musel jsem ho vyndat z kola, měl nohy zamotané. Levou měl strčenou pod rámem, na který padl a vylomil si krček z pánve. Snažil jsem ho dostat ze silnice a on hrozně křičel. Byl to hrozný zážitek. Mezi tím jelo auto odspoda a to jsem také zastavil. Čekali jsme na záchranku a udržoval jsem ho při vědomí. Pod hlavu jsem mu dal poštářek a ošetřil mu rány. Pak ve třetím autě zastavily zdravotní sestry, které jely do práce. Přinesly termofólii, aby nenastydl," říká František Hrma.

Čtěte také: Na Berounsku enormně narostl počet nehod se zvěří

První pomoc se vždycky hodí

Pan Hrma si naštěstí pamatoval zásady poskytování první pomoci z přípravy na získání zbrojního průkazu. Už dřív se mu stalo, že někdo upadl v autobuse a musel ho ošetřovat. "Musím pochválit mladé lidi, že když se něco takového stalo, tak byli úplně perfektní a hned mi pomáhali," říká pan Hrma.

Oba muži se znovu setkají

Zraněný cyklista prodělal operace a nyní je již v pořádku. Chtěl by se s panem Hrmou osobně setkat. "Rád si s ním promluvím. Byla to ošklivá věc a jsem rád, že to dobře dopadlo," uzavírá František Hrma.

Gentleman silnic je společný projekt České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní.