Masopustní veselí v Poříčí nad Sázavou (foto a video)

Starosta tančí s medvědem
Zobrazit fotogalerii (24)
 

Tradiční masopustní průvod zahájil u řeky Sázavy a za značného zájmu byl hostěn na několika místech města. Proběhlo vyhlášení nejlepší masky, porážení kobylky a dětské divadlo.

Tanec s medvědem

Sraz masek byl v sobotu 13. února v jednu po poledni u řeky. Zde již byl nachystán první stánek se sladkým i slaným pečivem od místních hospodyněk. V úvodu hlavní postava Strakatý požádal starostu města o povolení k průvodu. Ten jej udělil s podmínkou, že všechny maškary budou rozdávat toliko radost. Pak si starosta zatančil s medvědem a průvod se vydal za doprovodu muziky kolem Sázavy. 

Masopustní průvod

První zastávka u kostela svatého Havla, kde byl již nachystán další stánek s občerstvením. Odtud maškary směřovaly k bytovkám. U nich byl další stánek, kde se mimo jiné nabízely tradiční pečené Boží milosti. Po celou cestu se od projíždějících řidičů vybíralo mýtné za průjezd obcí. Na třetí zastávce bylo nejvíc veselo, o což se postaraly místní seniorky a jejich slunečnicový stánek. 

Kobylka, sněhulák a divadélko

Zakončení průvodu bylo v parku před kostelem svatého Petra. Zde zahrála muzika na pódiu a byla vyhlášena nejlepší maska. Tou byl pan Sněhulák, který vyhrál trakař klobás. Proběhlo také tradiční porážení kobylky a role kata se ujal poříčský host z USA. Kobylka pak byla polita živou vodou a vše dobře dopadlo. Na závěr děti ze základní školy předvedli divadelní hru Císařovy nové šaty. 

 Video: Závěr masopustu a porážení kobylky

 

Klíčová slova: