Královna sportu zavítá do Poděbrad

 

Historií protkané středočeské město Poděbrady bude opět hostit Evropský pohár v chůzi. Český atletický svaz na jeho uspořádání dostal jeden milion korun. Společným znakem jsou konkurence na vysoké úrovni a dvojnásobná symbolika.

Výborná konkurence, a to nejen domácí, se do středočeských lázní na otevřený republikový šampionát sjíždí každý rok. Na jaře příštího roku do Poděbrad však zavítá chodecká elita Evropy

Dvouletý cyklus

Evropský pohár v chůzi se vždy koná ve dvouletém cyklu. Zájem o uspořádání Evropského poháru v chůzi 2017 projevily kromě Česka ještě Ukrajina a Polsko a výkonný výbor evropské atletiky při hlasování loni v listopadu dal přednost českému adeptovi. V roce 2015 hostila chodecký Evropský pohár španělská Murcia.

Krajští radní schválili veřejnoprávní smlouvu o poskytnutí této dotace v pondělí 22. února. „Středočeský kraj považuje konání Evropského poháru za vysoce významnou sportovní událost. Jsme si vědomi důležitosti jeho konání pro mezinárodní propagaci středočeského regionu,“ uvedl hejtman Miloš Petera.

Symbolické Poděbrady

V roce 2017 symbolickou událostí pro českou atletiku bude i samotné město Poděbrady, které před dvaceti lety hostily Světový pohár. Symboliku má i další významné výročí. V roce 1897 vznikla Česká amatérská atletická unie a tento rok je považován za začátek organizované atletiky u nás. A právě chůze stála už u zrodu „královny sportů“ před sto dvaceti lety.

 

Klíčová slova: