Reflexní prvky šetří životy i peníze za pokuty

Od 20. února 2016 mají chodci povinnost nosit za zhoršené viditelnosti na komunikacích mimo obec reflexní prvky
 

Policisté mají možnost uložit chodci bez reflexních prvků mimo obec pokutu 2 000 korun. Zatím ale působí spíše preventivně a chodcům i cyklistům ochranné pomůcky rozdávají.

Od 20. února 2016 začaly platit změny podle novely zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu.  Chodci mají nově povinnost nosit za zhoršené viditelnosti při pohybu na pozemních komunikacích mimo obec reflexní prvky. Za porušení této povinnosti může policista udělit blokovou pokutu až 2000 Kč, nebo ve správním řízení 1500 až 2500 Kč. Zatím však policie reflexní pásky rozdává.

Nechtějte se dostat do statistik!

V období 2012 - 2015 zemřelo na silnicích 523 chodců, z toho 303 v noci. Na noční nehody připadá více než polovina smrtelných nehod chodců. Mimo obce je to alarmujících 79 %.

Kampaň pro bezpečné chování

BESIP již od loňské podzimu na nová pravidla upozorňuje kampaní "Vidíme se?". Ta si klade za cíl naučit chodce používat reflexní prvky. BESIP ve spolupráci s Policí ČR rozdává při svých akcích 500 000 reflexních pásků, 100 000 reflexních tašek pro seniory a desetitisíce reflexních tkaniček a placek pro mladé.

Další novinky v pravidlech silničního provozu

Novela zákona také také zakazuje řídit vozidlo s nečistotou, sněhem nebo námrazou  ve výhledu z vozidla. Novinkou je zavedení tzv. cyklistické ulice. Policisté mohou řidiči odebrat osvědčení o registraci vozidla když objeví nebezpečnou závadu. Vozítka Segway ve městech nesmí překročit rychlost chůze.