Vejce pro Karlův most

Vejce tenkrát měla být uvařená, takže pro stavbu nepoužitelná
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Znáte Vajíčkový kongres? Víte, že Velvary měly být dodavatelem vajec pro Karlův most? Kongres se blíží, buďte u toho.

Muzeum Karlova mostu chystá opravdu nevšední zážitek – Vajíčkový kongres. Po více než 600 letech přinese „Velvarský Spolek Natvrdlých“ vejce na Karlův most. Ta předají Pražanům. Jedná se o akt, který se dle legendy odehrál při stavbě Karlova mostu. Velvarští se podle ní obávali toho, aby vejce dorazila v pořádku a tak je nechali uvařit. Vařená už samozřejmě pro stavbu nebyla použitelná.

Čtěte dál: Vlajku Tibetu vyvěsí stovka středočeských radnic

Dlouhý pochod

Místní půjdou do Prahy pěšky. Třicetikilometrový pochod bude zakončen právě na mostě, kde 21. března v 11 hodin dopoledne projde slavností průvod. Velvarští včele se starostou Radimem Wolákem přijdou s vejci, která předají řediteli Muzea Karlova Mostu Zdeňku Bergmanovi a zástupcům hlavního města.

Čtěte také: Ach, ta paměť

Celodenní kongres

Během kongresu se dozvíte zajímavosti o stavbě Karlova mostu. Akce bude i ryze praktické, uvidíte například hašení vápna podle vzoru středověkých stavitelů. Vzhledem k nadcházejícím Velikonocům je pro návštěvníky připraven i workshop malování vajíček. V kavárně Muzea Karlova mostu pak můžete ochutnat vajíčkové speciality.

Klíčová slova: