Soud přiznal Davidu Rathovi poslanecké náhrady za dobu vazby

Profilová fotografie Davida Ratha z Facebooku v roce 2012
 

Podle pravomocného rozsudku městského soudu v Praze musí Poslanecká sněmovna vyplatit Davidu Rathovi 280 tisíc na reprezentaci, stravu a dopravu v době jeho umístění ve vazbě.

David Rath dostával v době vazby plat poslance a další náklady spojené s činností zákonodárce, kromě paušálních náhrad na reprezentaci, stravu a dopravu. Ve vazbě byl kvůli obvinění z korupce déle než rok a loni ho soud nepravomocně potrestal 8,5 roky vězení. 

Služební cesty ve vazbě?

Obvodní soud pro Prahu 1 loni v listopadu rozhodl, že dolní komora má Davidu Rathovi doplatit náhrady na ošatné, dopravu a diety ze služebních cest. Vzledem k tomu, že v době vazby poslanec vykonával svou práci, rozhodl odvolací soud o přiznání náhrad. Navíc dostane také úroky z prodlení a 96 tisíc na náklady soudního řízení.

MUDr. David Rath (* 25. 12. 1965) byl hejtmanem Středočeského kraje, poslancem Parlamentu ČR a ministrem zdravotnictví. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a pracoval jako lékař v IKEM, Všeobecné fakultní nemocnici a Fakultní nemocnici Motol. V letech 1991–1994 byl členem Občanské demokratické strany. Od roku 1998 do roku 2005 byl prezidentem České lékařské komory. V letech 2006 až 2013 byl poslancem za Českou stranu sociální demokracie.
Klíčová slova: