Foto: Plíseň a myší trus, výrobna tofu v tržnici Sapa

Tofu se vyrábí z nabobtnalých a rozmixovaných sojových bobů
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Potravinářská inspekce zakázala použití 1 650 kg sojových bobů, které se nacházely v nelegální výrobně. Objekt byl v dezolátním stavu, prolezlý plísněmi a myšími výkaly.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) společně s policisty objevila nelegální výrobu tofu na adrese K Hrnčířům 43.  "Inspektoři SZPI při kontrole zjistili nepřijatelné hygienické podmínky, které neumožňovaly bezpečnost při výrobě potravin. Stropy, stěny a podlahy byly v dezolátním stavu, inspektoři zaznamenali zaplísnění v celé provozovně, stejně jako výskyt myšího trusu a provozovna nebyla nijak zajištěna proti pronikání škůdců," popsal nález tiskový mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Metráky sojových bobů

Provozovatel nabízel vyrobené tofu v areálu tržnice SAPA. Zodpovědný je Bich Thuy Nguyen, kterému inspektoři uložili zákaz užívání prostor a zakázali zpracovávat a uvádět do oběhu sójové boby v celkové hmotnosti 1 650 kg. Inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Nejde o první případ

Koncem března jsme informovali o případu, který řešila Státní veterinární správa: V tržnici Sapa se mělo prodávat závadné maso. Prodejci bylo přikázáno zlikvidovat téměř dvě tuny masa pochybného původu. 

Klíčová slova: