Historie, průvodce, Lobkowicz – to je zámek Nelahozeves

Tato chodba dříve byla dříve otevřená
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Věděli jste že jeden z posledních majitelů působil za druhé světové války jako vyslanec ve Velké Británii? Zámek Nelahozeves patří rodině Lobkowiczů dodnes. Vychutnat si můžete klasickou, VIP, nebo dětskou prohlídku. Jaké to vůbec je dělat průvodce na zámku a kdo se takové práci obvykle věnuje?

Víte kam za dobrým vínem? Milovníci vína se sjedou do Mělníka.

Zámek Nelahozeves je renesanční stavba. Najdete ho ve středočeském kraji severně od Prahy na levém břehu řeky Vltavy. Pod zámkem se nachází rodný dům slavného hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Zámek byl vystaven na žádost bavorského šlechtice Floriána z Griesbachu, osobního tajemníka a blízkého rádce císaře Ferdinanda I., v šestnáctém století.

Max Lobkowicz

Jedním z nejdůležitějších majitelů byl Maxmilián Lobkowicz. Ten na popud Edvarda Beneše před nacisty emigroval do Velké Británie. Tady působil jako vyslanec, později československý velvyslanec. Majetek rodině nakonec později zabavili komunisté. Navrácen byl až Maxmiliánovu synovi Martinovi a vnukovi Viliamovi.

Přístupný veřejnosti

Martin Lobkowicz zemřel v roce 2014 ve věku pětaosmdesáti let. Zámek rodině patří dodnes a je přístupný veřejnosti. Je zde zaměstnáno mnoho průvodců, kteří vám poví všechno nač si jen vzpomenete. O tom jaké to je – průvodcovat - jsem si povídala s bývalým průvodcem Markem Lenhartem. Marka jste mohli potkat nejen na Nelahozevském zámku, ale i ve Veltrusech, o kterých jsme před nedávnem také psali, nebo na Pražském hradě.

 

Jaké to je, být průvodce na zámku?

Je to krásná práce - brigáda. Pokud se naučíš dobře mluvit, osvojíš si podrobně i ty nejmenší detaily historie daného objektu a období, tak je to v naprosté většině radost a ne práce. Máš klíče, si vedoucím skupiny, předáváš vědomosti a máš radost z toho, že to děláš dobře a návštěvníci tě bedlivě poslouchají, hltají každé tvé slovo.

Pamatuješ si něco ze svého prohlídkového okruhu?

Teď si mě donutila se nad tím zamyslet. Mám dojem, že i teď bych se dokázal postavit před skupinu a rovnou provést oba dva okruhy. Sice sem tam bych se musel nepozorovaně podívat na popisek pod uměleckým dílem, ale z hlediska historie, tak jak šly generace Lobkowiczů, kteří zámek vlastní, bych to asi zvládnul i po těch letech. Šel jsem to několiksetkrát jako průvodce, to člověk asi nezapomene.

Musel jsi být hodně nadrcený...

Ano, nadrcené to muselo být, než mě pustili provázet tak jsem dva měsíce chodil na tzv. náslechy, to jsou prohlídky se zkušenými kolegy. Pak přijde testovací prohlídka, kdy se mnou šla oba okruhy kunsthistorička. Byla kurátorkou sbírek na Nelahozevsi, až potom mě teprve pustili provádět.

Nejhorší a nejlepší zážitek?

Nejhorší bylo, když mi zkolaboval účastník prohlídky. Nejlepší potom začátek každé prohlídky a konec téměř každé, kdy návštěvníci tleskají a vřele děkují za krásný zážitek. Když si tě pamatují, přijdou třeba za rok, poznají tě  a jsou nadšení, že mají prohlídku opět s tebou.

Kdo je průvodce?

Na zámku vás obvykle provází studenti, kteří se průvodcování věnují brigádně. Častěji tuto práci vykonávají ženy. Většinou se jedná o studenty, důchodce, nebo lidi, kteří historií přímo žijí.

Co je nyní na zámku?

Na zámku Nelahozeves je několik prohlídkových okruhů. Kromě toho cizojazyčného se jedná o klasickou prohlídku, dětskou prohlídku, nebo VIP prohlídku. Dospělí platí 110, děti 100 a VIP 700 korun. Často se tady pořádají nejrůznější akce, naposledy jsme psali o slavnostním zahájení sezóny. O tomto víkendu můžete pro změnu navštívit Hrnčířské a řemeslné slavnosti.