Jílové oslavilo císařovy sedmisté narozeniny velkolepě

Rytířský turnaj na počest narození kralevice Václava
Zobrazit fotogalerii (19)
 

Vpravdě královská oslava čekala návštěvníky muzea v sobotu 7. května. Proběhla tu vernisáž, koncert, dobové tance, středověký jarmark, divadlo ochotníků, rytířský turnaj a ohňová show.

Sláva začala v jílovském muzeu v deset hodin dopoledne vernisáží výstavy Zlato pro korunu. O této výstavě se dočtete v článku Císařská koruna a život doby Karla IV. k vidění v Jílovém​. Od 13 hodin pak provedl její autor Jan Vizner i veřejnost.

V průběhu celého dne vystupovala skupina historického tance za doprovodu středověké hudby. Na nádvoří muzea byly u stánků k mání zelné placky, chleba s vepřovým a pivo. Své zboží nabízel i vinař, mýdlař a hračkářka. Děti si mohly ukovat ve spolupráci s kovářem vlastní malou podkovičku. Představu o středověké hygieně jste si mohli udělat v lazebně.

Od čtyř hodin odpoledne se představilo v kostele na jílovském náměstí trio Cantabo Domino s chorály a duchovními písněmi. Dvě zpěvačky Grazynu Biernot a Kateřinu Špičkovou doprovázel na mnoho různých dobových nástrojů Tomáš Najbrt. V jeho rukách se vystřídaly loutna, harfa, niněra, dudy a další. Trio představilo skladby od třináctého století až do renesance, počínaje autory Tomášem Aquinským a konče Adamem Michnou z Otradovic.

Jílovští ochotníci vystoupili s představením pověsti o pojmenování dolu Šlojíř. Měšťan Rotlef měl tušení, že v jílovském dole je stále velké množství zlata. Rozhodl se a starý důl koupil. Najal horníky, ale stále nacházeli jen štěrk a jalové kamení. Ani po půl roce na zlato nenarazili. Rotlef dal své jmění za důl a výplaty horníků. Žena ho přesvědčovala, aby svého záměru zanechal. Prodal i svou vinici a zahrady a žena mu dala šperky po svých rodičích. I o tyto peníze však přišel. Musel propustit horníky a sám v dolu kutal. Nakonec si vyžádal od ženy zlatem vyšívaný svatební šlojíř (závoj) a v Praze jej zastavil. Nakoupil lůj na svícení, ale žraly mu ho krysy. Hodil po nich dláto, které se zaseklo do skály. Když ho vytahoval ven, tak vypadla velká hrouda zlata. Od té doby se tomuto dolu říká Šlojíř.

Na počest narození kralevice Václava proběhl i rytířský turnaj, do kterého se jako zbrojnoši zapojily i děti z řad návštěvníků. Následoval historický výjev se soudem českého krále a večer ukončili kejklíři s ohňovou show.

Klíčová slova: