Nejmodernější hasičská stanice se otevřela veřejnosti

Hasičská stanice č. 11 Modřany
Zobrazit fotogalerii (15)
 

U příležitosti Dne požární bezpečnosti v pátek 13. května uspořádala hasičská stanice č. 11 Modřany den otevřených dveří. Prohlédnout si prostory a techniku přišlo 68 návštěvníků.

Do hasebního obvodu modřanské stanice spadají oblasti Kamýk, Lhotka, Modřany, Libuš, Písnice, Cholupice, Komořany, Hodkovičky, Kunratice, Točná a část Braníka. To představuje asi 80.000 obyvatel. Výstavba stanice začala v srpnu 2011 a používat se začala v prosinci 2013.

Trpěliví hasiči nechali děti vyzkoušet si techniku

Kromě výjezdové stanice se v objektu nachází také operační středisko linky 150 a 112 pro celou Prahu. V jednom poschodí sídlí odbor krizového řízení a ochrany obytelstva. Ten má na starost například kolaudace, známou zkoušku sirén nebo udržování bunkrů civilní ochrany.

Hasičů zde slouží vždy šestnáct na jednu směnu a dalších 25 operátorů na tísňových linkách. 20 pracovníků pak při denním provozu vyřizuje chod odboru krizového řízení. 

V Modřanech se nachází jedno ze čtyř stanovišť hasičských potápěčů v ČR. Na místo zásahu se musí dostat do jedné hodiny. Ve výbavě mají i barokomoru, která slouží k bezpečnému vytažení potápěče z hluboké vody. Do barokomory si vleze hasič i zachraňovaný a je možné je velmi rychle dostat na hladinu. Předchází se tím barotraumatu, kdy tlakem popraskají plicní sklípky. Barokomora se používá také k záchraně hasičů při otravě oxidem uhelnatým. Auto má vybavení pro tři potápěče. V každé směně je přitom osm hasičů s potápěčským výcvikem. 

Klíčová slova: