Bouřky a kroupy devastovaly střední Čechy

Zima? Ne, květen! Po kotníky v kroupách
 

Tento týden nezačal šťastně, Česko zasáhly silné bouřky doprovázené kroupami. Nejvíce řádily v Hořovicích, Kladně, nebo třeba v Říčanech. Další bouře udeří o víkendu!

V pondělí se přiřítily obří bouřky, ty postupovaly velmi pomalu a tak stihly napáchat hodně škod. Nejvíce to odnesly Hořovice, místní měli Vánoce na konci května. TSpadlo tady tolik krup, že je museli odklízet sněžnými pluhy.

Kroupy padaly i v Černošicích, nebo třeba v Kladně. Udělala se bílá tma, začaly padat kroupy a foukal silný vítr. Bouře byla tak ničivá, protože postupovala ve zvlněné frontě, která se pohybuje velmi pomalu. Svou roli sehrála i velikost mraku, jak nám v úterý sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Dagmar Honsová: Vlnící se studená fronta postoupila z Německa k nám do Česka, kde bylo relativně teplo a vysoká vlhkost vzduchu. Nasedala na sebe studená hmota s teplou, tomu se říká instabilita vzduchu. Vlnící se studená hmota postupuje daleko pomaleji, právě díky vlnění. Bouřky a bouřková jádra tedy měly také velmi pomalý postup. Když se ty dvě bouřky spojily, bouřkové jádro dostalo daleko větší energii. Byl tady mrak kumulu nimbus, ten sahá od nejnižších vrstev po nejvyšší vrstvy atmosféry, tedy někam až do 10 kilometrů, kde mrzne. Mezi tou dolní částí oblaku a tou horní, kde mrzne, proudí rychle vzduch, a tím se tvoří kroupy. Kroupy vznikaly relativně dlouho, oblak je s sebou dlouho nosil, proto byly tak veliké, jakmile neměly energii, tak vypadaly. Stalo se to na jednom místě právě proto, že se fronta příliš nehýbala. Dnešní bouřky by neměly být tak intenzivní a kroupy veliké. Relativní vlhkost vzduchu a teploty jsou už nižší. Další silné bouřky dorazí o víkendu.


V úterý to nebylo o moc lepší. Pondělní bouřky postupovaly od Německa a nejvíce zasáhly Středočeský kraj. Ty úterní dorazily z Moravy. Zasáhly jak Středočeský kraj, tak Prahu a opět nešetřily kroupami. Nejvíce jich spadlo v Říčanech. Zahrádkáři pláčou, všechno, co měli vysazené přišlo vniveč. Škody napáchané počasím jsou do milionů. Nebezpečí ale nekončí! Další obří bouřky mají udeřit o víkendu.