Desítky dětí se nakazily salmonelou, kauzu Soběhrdy řeší hygiena

Farmaparkem v Soběhrdech ročně projdou desítky tisíc návštěvníků
 

Dvě skupiny školkových dětí se nakazily salmonelou po návštěvě Farmaparku Soběhrdy. Krajská hygienická předpokládá uložení sankce. Majitel vyhodil provozovatele občerstvení.

Salmonelóza je akutní průjmová bakteriální onemocnění způsobení bakteriemi rodu Salmonella. V České republice se nakazí každý rok desetitisíce lidí. Přenáší se  nakaženou potravou nebo kontaminovanou vodou. Často je na vině nedostatečná tepelná úprava masa nebo vajec. Inkubační doba je 6-48 hodin, poté přicházejí průjmy, horečky, bolesti. Doba léčby je přibližně dva týdny. 

Mateřská škola z Vraného nad Vltavou se vypravila na výlet do Soběhrd 4. května 2016 v počtu 43 dětí. "Krátce nato se asi u 19 dětí projevily známky nemoci. Nyní musí všechny děti přinést doklad o vyšetření u lékaře," sdělila ředitelka školky Blanka Mátlová. Další postiženou byla skupina dětí ze školky ve Stráži nad Nisou z Liberecka. 

Sankce je pravděpodobná

Případem se zabývá odbor epidemiologie Krajské hygienické stanice. Doposud se ve vzorcích jídla přítomnost nebezpečných bakterií nepodařilo prokázat. Přesto však zdroj nákazy z farmy ve Všehrdech lze předpokládat. "Vzhledem k epidemiologickým souvislostem a dvěma případům po sobě je to pravděpodobné a lze předpokládat sankci," sdělila ředitelka ředitelka protiepidemického odboru Lilian Rumlová. Hygienici plánují na příští týden věc uzavřít.

Majitel ukončil nájem stánkaři

Majitel farmy Jiří Proučil čeká na definitivní vyhodnocení krajské hygieny. "Už nyní jsme ale udělali opatření a ukončili nájemní vztah s provozovatelem stánku, u kterého se měly děti nakazit," sdělil Jiří Proučil. Podobných stánků je v areálu několik a projdou tudy ročně desítky tisíc návštěvníků.

Klíčová slova: