Sedm "nej" českých radnic, poznáte tam i tu svou?

Radnice v Poličce
 

Která radnice byla postavená nejdříve, která je nejmodernější a která by potřebovala nový kabát? Zaměřte se s námi na radnice ve středu Čech i o něco dále.

Připravili jsme pro vás nejzajímavější radnice. Každá má své prvenství v něčem jiném. Myslíte si, že vaše radnice je také něčím zajímavá? Napište nám o ní do komentářů.

První radnici v Čechách postavili v Poličce

V Poličce postavili první radnici

Nejstarší radnici v českých zemích si postavili občané Poličky v polovině 14. století. Původně gotickou stavbu ale v roce 1739 zbořili a na jejím místě postavili renesanční budovu, která jako radnice slouží dodnes.
 

Týnec nad Sázavou

Městský úřad v Týnci nad Sázavou děsí nejednoho návštěvníka

Mezi nejstrašidelnější budovy bezesporu patří Městský úřad v Týnci nad Sázavou. Budova, která byla postavena za dob komunismu, by zasloužila vylepšit fasádu.

 

Nejmodernější radnice vyrostla na Praze 13

Městský úřad Prahy 13

Radnice Prahy 13 stojí na Slunečním náměstí, vzhledem spíše připomíná vesmírnou loď, každopádně ji vyhlašujeme jako nejoriginálnější radnici nejen ve středu Čech, ale i v celých Čechách.


Sedmnáct zvonů hraje na radnici Nového Jičína

Radnice v Novém Jičíně

Zajímavým turistickým cílem je radnice v Novém Jičíně. Na její věži se čtyřikrát denně rozezní zvonkohra. Zdejší radnice má gotický původ, většina jejích částí byla přestavena do renesančního stylu, na nutné přestavbě se podílela třicetiletá válka a velké požáry, které město zachvátily na konci 18. století.


Nejméně lidí pracuje na radnici ve Vysoké Lhotě

Nejmenší vesnice má i nejmenší obecní úřad

Obec Vysoká Lhota na Pelhřimovsku obsadila hned dvě první místa. Oficiálně má nejnižší počet obyvatel, a to pouhých sedmnáct, na radnici zde potkáte maximálně pět pracovníků.

Ostrava se pyšní nejvyšší radniční věží

Ostravská radnice

Díky 86 metrů vysoké vyhlídkové věži získala Ostrava prvenství mezi všemi radnicemi v České republice a je zároveň i největším radničním komplexem. Uvnitř věže můžete navštívit turistické centrum a z terasy si prohlédnout město, věž radnice je v noci nasvícena světelnými řetězy a reflektory.

Nejvýše položenou radnici najdete v Božím Daru

Boží Dar je nejen často navštěvovanou turistickou lokalitou, ale i nejvýše položeným městem v České republice. Jeho

Nejvýše položená radnice v Čechách

radnice leží v nadmořské výšce 1 020 metrů.