Radotín, Dobřichovice, Černošice: Kde mají lepší sportovní halu?

Sportovní hala v Radotíně
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Když se řekne sportovní hala, každému z nás se asi vybaví něco jiného. Fotbal, volejbal, badminton, gymnastika a další sporty. V Radotíně, Dobřichovicích a Černošicích mají relativně nové stavby. Všude se určitě vyřádíte dostatečně, ale vždy tak trochu jinak. 

Vše na jednom místě v Radotíně
Víceúčelová sportovní hala v Radotíně má jednu nespornou výhodu. Je součástí rozsáhlejšího komplexu. V její bezprostřední blízkosti naleznete přírodní koupaliště, hřiště na plážový volejbal, umělý fotbalový trávník, venkovní hřiště na basketbal či dětské dopravní hřiště a skatepark. Halu samotnou pak lze využít na všechny možné druhy sálových sportů. 

Výhodou radotínské haly je rozhodně její napojení na další aktivity. A také možnost ubytování, což může být rozhodujícím jazýčkem na vahách větších skupin či pořadatelů turnajů.

Možná nejoblíbenějším je v poslední době badminton. "Halu je možné rozdělit sítěmi na třetiny, na kterých se dá hrát současně na devíti badmintonových kurtech nebo třeba dvou hřištích na basketbal a volejbal," vypočítává ředitel haly Jan Barák, který si nemůže stěžovat na malou obsazenost. Lidé chodí a hala je prý v podstatě pořád plná. "Přednost mají radotínské oddíly. Ale široká veřejnost je také důležitou součástí. Čtyřikrát týdně k nám chodí z gymnázia. V zimě je plno od rána do večera."

Nevýhodou je ne úplně dobré značení. Pokud nemáte navigaci, jste odkázáni na pomoc místních lidí. 

Sportovní hala je také ideálním výchozím bodem pro cyklistiku, je možné se zde i ubytovat. "Máme dva dvoulůžkové pokoje a 5 apartmánů, celková kapacita je čtyřiadvacet míst s možností o deset navýšit díky přistýlkám." Ideální pro soustředění týmů, školní soutěže, vícedenní turnaje a další. V Radotíně fungují sedm let a alespoň navenek všechno šlape jako na drátkách. Kdybyste tam jeli vlakem, asi úplně ne místní nádražka.

Jojo gym v Dobřichovicích 
Sportovní hala v Dobřichovicích je pravým gymnastickým rájem. Aby také ne, když majitelka Lenka Doležalová Pavlíková tento sport sama dlouhé roky trénuje. "Chtěla jsem mít něco svého, hala je můj splněný sen. Ale samozřejmě jen gymnastika nás neuživí," usmívá se sympatická dáma, která komplex vybudovala spolu s manželem. 

Výhodou je "rodinný" přístup ke klientům a možnost dětského koutku. Je to nejspíš tím, že se jedná o soukromý subjekt.

Prostor na gymnastiku je tedy logicky největší, ale najdete tu i taneční sál, lezeckou stěnu nebo dětskou hernu s hradem. "Naším cílem je přitáhnout celé rodiny. Máme cílené hodiny pro veřejnost, nebo si každý může přijít zacvičit jen tak. A když dítě nechce, může si hrát, zatímco rodiče sportují." Pokud je zájem, postarají se zde i o hlídání prcků.

Nevýhodou je nemožnost populárních sportů, jako jsou florbal, volejbal, fotbal a další. Je to však tím, že zaměření haly je trošku jiným směrem. 

Místní hala se postavila snad i v rekordním tempu. Začalo se v únoru 2015 a v lednu 2016 už se otvíralo. Cenu stavby paní majitelka prozradit nechtěla. Nakonec, proč také? Na rozdíl například od Černošic jde o ryze soukromý projekt. "Naší výhodu je, že jsme v regionu, kde je hodně rodin s dětmi. Zvykají si k nám chodit, ten zájem je stále větší, což je úžasné. Vlastně už od necelých dvou let může jít dítě s rodiči na kurz, samostatně pak od nějakých čtyř. Máme i gymnastiké přípravky, v hale se dají dělat kruhové tréninky, průprava na parkur. Každý si to své určitě najde a je u nás kdykoli vítán," zve Pavlíková. Do budoucna se plánuje další rozvoj. Jak venkovních aktivit, tak například napojení na cyklostezku. A pokud byste to chtěli v Dobříchovicích omrknout, můžete už dnes vyrazit na Food festival. 

Vymodlené dítě v Černošicích
Nejnovější "miminko" se narodilo v Černošicích. Náklady na moderní halu se vyšplhaly na 53 milionů korun, z toho šlo 32,5 milionů ze státních dotací. Zajímavostí jistě je, že deset milionů přidala ve sbírce veřejnost. Slavnostní otevření probíhalo ve velkém stylu. "Hala je primárně určena pro školní tělocvik a halové sporty. Při velikosti 40 x 20 metrů se v ní dá hrát velmi populární florbal, ale i házená a basket, hned na třech kurtech současně volejbal nebo badminton. Jedna třetina haly je uzpůsobena pro gymnastiku," pochlubl se starosta Černošic Filip Kořínek. 

Výhodou je, že díky rozměrům i kapacitě haly se zde mohou odehrávat krajská, ale i některá celorepubliková sportovní klání. Super je i velkoplošná obrazovka.

Uvidí se, jak rychle si lidé zvyknou a začnou ji naplno využívat. I když se dá říct, že v tomto ohledu je vlastně všechno v pořádku. "Z hlediska náběhu sportovních kroužků a veřejnosti je start trochu pomalejší vzhledem k blízkosti letních prázdnin. Pravidelné nájmy s jednotlivými sportovními oddíly se domlouvají na dobu od září. A již teď je zřejmé, že nebudeme moci v plném rozsahu uspokojit poptávku."

Nevýhodou je architektonické řešení, kdy je budova doslova naplácnutá na školu a může tak působit nevzhledně. Důvod je však ten, že jde napůl o školní tělocvičnu. Děti do ní tak mohou chodit na tělocvik vnitřkem, aniž by se přezouvaly a ztrácely čas.

Po moderní hale v Černošicích toužili dlouho. Od roku 2010 probíhaly snahy o získání dotací. Povedlo se o čtyři roky později. Asi až čas ukáže, jestli byla vymodlená stavba dobrou investici. Starosta o to však obavy nemá. "Černošice konečně mají kvalitní sportovní halu, která navíc umožňuje víceúčelové využití i pro jiné druhy aktivit. Takže o její využití se nebojím."