Takhle vypadá práce leteckých záchranářů, jde o život

 

Práce leteckých záchranářů patří k těm nejnebezpečnějším, jaké si vůbec umíte představit. Prakticky každý zásah znamená, že jde o život. Stačil by jeden chybný krůček nebo pohyb a konec může přijít během vteřiny.

Záchrana osob pomocí vrtulníků ve spojení s lanovou technikou je v České republice, resp. v rámci Hasičského záchranného sboru České republiky, systémově cvičena a využívána od roku 1997. Jelikož je to činnost, u které záleží na každém zdánlivě bezvýznamné pohybu, záchranáři často nacvičují modelové situace.

Tentokrát výcvik leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje proběhl ve spolupráci s Leteckou službou Policie ČR u Berounky na jezu Zvíkovice. "Zaměřen byl na záchranu osob z tekoucí vodní hladiny, kde záchranáři procvičovali techniky záchrany pomocí podvěsu a z palubního jeřábu vrtulníku Bell 412," popsal Petr Kuřák ze záchranného sboru Středočeského kraje.

Celodenního nácviku se zúčastnila skupina leteckých záchranářů z kladenské a rakovnické stanice, kteří se v pravidelných měsíčních službách střídají s pražskými kolegy na vrtulníkové základně Letiště Václava Havla. Někdy se však u vody zapotí i policisté. Jako v tomto případě, kdy zachraňovali dívku, která pomáhala vyprostit zaklíněnou kachničku.