Z cirkusu utekly dvě zebry, za smrt jedné z nich prý mohou ochránci zvířat

 

Pokud byste šli dnes ráno po Berouně, měli jste šanci zažít takové malé safari na vlastní kůži. Z cirkusu Berousek totiž utekly dvě zebry. Spekuluje se dokonce o tom, že jim někdo na svobodu pomohl. Happy end se však nekonal, naopak. Vše skončilo tragédií. 

V uzavřené ohradě bylo celkem šest zeber. Čtyři neutekly, buď zůstaly na místě, nebo se po chvíli vrátily. Dvě zvířata se však rozhodla, že si naplno užijí získané svobody. Jedna z nich za to ale bohužel zaplatila životem. "Pan Berousek tvrdil, že je pustili ochránci zvířat. Podle něj byly zebry za dvěma ploty, měly být přetrhané řetězy i zámky," řekl nám mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. 

Cena jedné zebry je podle Berouska 100 tisíc korun. Tři roky výcviku se však prý vyčíslit nedají. Přesto nechce podávat trestní oznámení.

Zebry objevili policisté v Plzeňské ulici a zavolali majitele, aby si pro ně přijel. Ten však zrovna neměl vybavení k odchytu, proto se muselo čekat. Mezitím se však zvířata vydala dál, až dorazila k náhonu Na Čertovce. Ten se stal jedné z nich osudný. Druhou zebru pak uspal veterinář v areálu místní střední školy a podle posledních informací je v pořádku. 

Problém ale nastal i s mrtvolou lichokopytníka. "Dalo celkem práci ji vylovit. Napřed se řešilo, komu vlastně jez patří, jestli bude potřeba snížit hladinu. Nakonec si hasiči půjčili z blízké pekárny vysokozdvižný vozík, dostali se k ní na člunu, svázali nohy a tak ji vytáhli," popsal zákrok Holomčík. 

Pokud by pan Berousek chtěl, doporučujeme mu tyto cvičené kachny.

Tím nejspíš celý příběh skončí. Majitel Národního cirkusu Berousek Jiří Berousek na nikoho trestní oznámení podávat nechce. Policie tím pádem nemá co vyšetřovat. "Nikdo nám nic neoznámil. Pokud by se tak stalo, samozřejmě budeme konat," řekla policejní mluvčí Marcela Pučelíková. Zvířecí život asi pro nikoho nic neznamená. Celkem smutné. Tak nějak si říkáme, jestli není lepší zůstat u těchto zeber...