Prázdniny jsou tady! Policie bude mít plné ruce práce

Městská policie v Mladé Boleslavi shání nové posily
 

Začínají letní prázdniny, které znamenají pro policisty nelehký úkol udržet pořádek na silnicích, kulturních akcích i na dětských táborech. Podívejte se, čeho všeho se policejní opatření a hlídky týkají.

Dnešním dnem odstartují pro školáky a studenty středních škol letní prázdniny. Pro policii to znamená úkol udržet bezpečnost nejen na silnicích, ale i na kulturních akcích, zaměří se především na aktivity spojené s dětmi.

Podle prvního náměstka policejního prezidia plukovníka Martina Vondráška půjdou bezpečnostní akce ruku v ruce s preventivními projekty. Jako první projekt policie představila Nejčastější chyby obětí kapsářů.

„Chceme se zaměřit na nejohroženější skupiny obyvatel, kterými jsou děti, mládež a účastníci silničního provozu. Opatření budou realizována jak na celorepublikové, tak i regionální úrovni,“ zdůraznil Vondrášek.

Po dohledem budou kulturní akce v kraji, policisté ale vyjedou i do zahraničí

Stěžejním úkolem v letním období budou pro policisty kulturní akce v podobě hudebních festivalů a poutí. V kraji se zaměří například na Barvy léta v Poděbradech nebo na letní kulturní festival České hrady na hradu Točník.

Preventivně bude policie kontrolovat i chatové oblasti.

Dvanáct českých policistů bude připravených pomoci turistům v oblíbených destinacích v Chorvatsku a Bulharsku. „Novinkou v tomto roce je akce VODA 2016, při které se především s ohledem na prevenci zaměříme na vodní toky a dohled nad dodržováním pravidel ze strany vůdců malých plavidel a vodáků,“ uvádí ředitel ředitelství služby pořádkové policie plukovník Martin Hrinko. 

Policie zpřísní dohled nad řidiči

Ředitel služby dopravní policie plukovník Tomáš Lerch apeluje na řidiče, aby při řízení vozidel nevykonávali žádnou další činnost a plně se věnovali řízení a situaci v provozu. Zdůraznil, že nejnebezpečnější je nepozorný řidič a nejrizikovější ohroženou skupinou pak nemotorizovaní účastníci silničního provozu – chodci a cyklisté.

„Zejména v prvních prázdninových víkendech se zaměříme na dopravně zatížené silniční tahy, na komunikacích chceme být vidět a přispět tak k celkovému zklidnění provozu,“ doplnil ředitel Lerch.

Kontrolou projdou i dětské tábory

Policie v kraji bude jezdit na výjezdy na dětské tábory. Po celé republice je prozatím těchto výjezdů naplánováno sto třicet osm. Už víte, kam pošlete dítě na tábor? Podívejte se na pět tipů dětských táborů ve středu Čech a přečtěte si, jak si tábor správně prověřit.