Pokémoni jsou fenomén, už brzy na nich začnou vydělávat vybrané firmy

 

Jsou jako virus chřipky, který se šíří naprosto neřízeně tam, kam se mu zachce. Jen málo jedinců nepodlehne. Ale i ti jsou jím zasaženi. Řeč je o hře Pokémon Go, ze které se během několika málo týdnů stal celosvětový fenomén. Loví je už i každý čtrnáctý Čech!

Zní to jako nějaká šílená historka z románu podnapilého autora. Jenže japonská hra je až příliš reálná na to, aby se nad ní dalo mávnout rukou s tím, že to za chvíli přejde. O co vlastně jde? Hráči pobíhají po městě a hledají ukryté pokémony, které se objevují v aplikaci spuštěné v chytrém telefonu.

Díky kameře v tabletu nebo mobilu vidí uživatel na displeji svého zařízení virtuální postavičky ve skutečném prostoru. Jde o princip takzvané rozšířené reality, což znamená, že v reálném prostředí vidíte virtuální věci. V tomto případě tedy pokémony. U nás má o nové hře povědomí téměř tři čtvrtiny populace. Aktivně ji v Česku hraje čtrnáct procent lidí. Vedou mladší jedinci ve věku od 15 do 22 let. Naopak muži a ženy nad 35 let zůstávají většinou ušetřeni. Ovšem je třeba dodat: Zatím ušetřeni. 

Za skok muže z bytu nemohli pokémoni, ale požár.

Pokémoni se totiž šíří takovou rychlostí, že i Usain Bolt vedle toho působí jako šnek postižený obrnou. I když u nás je oficiálně k mání teprve týden, dávno předtím už si ji někteří nedočkavci stahovali z neoficiální zdrojů. V mnoha případech se pak divili, kde se v jejich mobilech či tabletech vzaly nejrůznější viry. Teď už to vědí. 

V OC Anděl dnes zemřela žena, nepřežila útok nožem.

Fandové Pokémonů zakládají skupiny, fóry, fotí se se svými úlovky a dokonce dělají všechno pro to, aby se svým hrdinům podobali. Dovoleno je prakticky cokoli. Úpravy v Photoshopu, cizí fotky nebo třeba spojené koláže. Když jde o pokémona, snad i zapřisáhlý vegetarián by klidně sáhl po bifteku, kdyby za to dostal pokémona.

Chytit příšerku možná umíte, ale co takhle sbalit holku?

Jen tak mimochodem, víte, že ty opravdu vzácné budete už brzy lovit jen v obchodech některých firem? Ano, to je už velmi reálný svět a o to vlastně jde. Dostat co nejvíc lidí až k jistému druhu závislosti a pak na tom začít rýžovat ještě větší peníze. Už dnes se hovoří o spolupráci s Mc Donaldem v jedné asijské zemi. A to je jen začátek. Tohle bude ten největší zdroj příjmů. Různá vylepšení, které si teď hráč musí kupovat, pokud to s hrou myslí vážně, jsou jen slabý odvar.  

I v rámci této hry se dá něco najít, ale přeci jen nám to přijde o něco duchaplnější. 

Navíc hra je doslova životu nebezpečná. Kvůli nesoustředění se na řízení se stalo nespočet dopravních nehod, některé z tragickými následky. Na druhou stranu pokémoni policii také práci ušetří. Jeden celostátně hledaný muž v michiganském Milfordu se totiž do lovu tak zabral, že mu vůbec nedošlo, kam až došel. Probral se ve chvíli, kdy mu na rukou klapla želízka, protože potvůrky naháněl přímo před policejní stanicí. 

Víte, že ve virtuální hře se dá i reálně pracovat?

Sice se říká, že kdo si hraje, tak nezlobí. Ale také čeho je moc, toho je příliš. Chtělo by to hlavně přemýšlet a ne se vrhat pod vlaky nebo do propastí jen proto, abych měl o jednu příšerku víc. Na tom je přeci jen něco značně podivného. Naučte raději své děti jezdit na kole, než rozpoznávat jednotlivé pokémony. Pokud byste přeci jen uvažovali o zapojení se do hry, zkuste zajít na www.hrapokemongo.cz. Jde o největší server o Pokemon Go u nás a na Slovensku.