Velký PŘEHLED zámků, na kterých jste ještě nebyli

Mníšek pod Brdy
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Pojďte s námi na výpravu do minulosti. Který zámek je pro vás ten pravý? Pokračování našeho seriálu je tady jen pro vás. 

Mnichovo Hradiště

Barokní zámek a původně renesanční sídlo Václava Budovce z Budova bylo založené roku 1606. O sedm let později se majitelem stal rod Valdštějnů, do barokní podoby byl přestavěn na počátku 18. století. K zestátnění došlo v druhé polovině čtyřicátých let minulého století. Stát jej vlastní dodnes a je ve správě Národního památkového ústavu.

Na výběr máte ze 4 prohlídkových okruhů, jsou to Interiéry, Divadlo a Svatá aliance, Kostel a kaple a Dětská prohlídka. Zaplatíte 70-110 korun, děti poton 35-50.

Žleby

Žleby

První zmínku o Žlebech máme z roku 1289. Zakladateli gotického hradu byli nejspíše páni z Lichtenburka. Jeho budovatelem byl ve 13. století Jindřich z Lichtenburka, ovšem původ hradu je s největší pravděpodobností ještě starší. Roku 1356 hrad koupil císař Svaté říše římské a český král Karel IV. V následujícím období jej pronajímal různým nájemcům panského či rytířského původu, ti se zde střídali v rychlém sledu. V pozdějších dobách se musel dokonce vzdát husitům. Majitelé přicházeli a odcházeli, v 19. století došlo k přestavbě na zámek. Poslední majitelkou byla Marie rozená Auersperg, provdané Trauttmansdorf. Její rodině byl později zámek Žleby odebrán na základě dekretu prezidenta republiky č. 12/1945 Sb.

Dnes se jedná o státní zámek. Na výběr máte ze 4 prohlídkových okruhů, za které zaplatíte 120 - 220 korun, děti to vyjde na 90 - 150.

Berchtold

První zmínka o panském sídle a statku je datována roku 1388, vlastníkem byl šlechtický rod s přídomkem „z Vidovic“. Prvním je Vavřinec z Vidovic, poté přešlo vlastnictví na jeho syny Beneše, Jakuba a Jana. Současně s nimi žil Bohuněk z Vidovic v letech 1412-1416. Za Vavřince další díly vsi patřily libeřskému faráři Zdislavovi. Během husitských válek panství na chvíli zaniklo. Později se jedním z nejznámějších majitelů stal rod Berchtoldů. V současné době patří Judr. Václavu Růžičkovi. Najdete tady Hotel, welness, dětský koutek nebo muzeum.  

Četli jste první díl našeho seriálu? Velký PŘEHLED zámků, které stojí za návštěvu

Zruč nad Sázavou

Historie zámku se zřejmě odvíjí od založení Sázavského kláštera v roce 1032, což se bere jako počátek osídlování do té doby nedotčeného Posázaví. Archeologické nálezy z lokality „Na starém hradu“ ve zručském zámeckém parku pak vypovídají o osídlení na území dnešní Zruče nad Sázavou ve 12. až 13. století.  

Doložený je také rozvoj osídlení v době Kaleniců, což vedlo k povýšení na městečko, a to roku 1561. Kalenicové také dali Zruči svůj rodový erb - dva spojené stříbrné bůvolí rohy na červeném štítu. Můžete navštívit 2 prohlídkové okruhy, jeden v ceně 120 korun, druhý v ceně 70 korun. Děti potom zaplatí 80 a 50 korun.

Mníšek pod Brdy

Mníšek pod Brdy

Za  první  písemnou  zmínku o hradu Mníšku pod Brdy je považován zápis v zákoníku Karla IV. „Majestas Carolina“ z roku 1348. Archeologické nálezy z nádvoří zámku ukázaly, že na tomto místě stávala stavba již koncem 13. nebo začátkem 14. století. Zřejmě šlo o malý hrádek.

V roce 1487 na více než 150 let získal Mníšek významný rod pánů z Mitrovic, sídlo s dvorem spravoval po celé 16. století, probíhaly rozsáhlé stavební práce. Nejstarší zobrazení zámku pochází z roku 1622. V současné době patří státu. Prohlídkové okruhy jsou v nabídce dva. Zaplatíte 70 a 90 korun, děti potom 50 a 60.