V kraji budeme mít možná nejkrásnějšího hasiče v Čechách. Líbí se vám?

Josef Nedošetko z Loukovce je finalistou soutěže Hasič roku 2016
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Dobrovolný hasič z Loukovce se dostal do finále soutěže Hasič roku. Jak soutěž probíhá a co ho ještě čeká? Jeho snem je stát se profesionálním hasičem a dostavit dům. Hlasujte pro něho v naší anketě a v oficiální soutěži!

Josef Nedošetko z Loukovce u Mladé Boleslavi se dostal do finále Fernet Stock Hasič roku 2016. S dalšími třemi finalisty se utká o post nejkrásnějšího hasiče v České republice. Jak se k účasti v soutěži dostal a čemu věnuje volný čas?

Letošní ročník soutěže Hasič roku je již čtvrtým v pořadí. Finále proběhne 4. listopadu, průběh bude natáčet Česká televize.

Jak dlouho jste dobrovolným hasičem?

Okolo hasičů se pohybuji už odmala, řekněme od sedmi let. V dětství jsem ale jezdil jen na soutěže hlavně kvůli sportu. Blíž mě to začalo táhnout až kolem osmnácti let, začlenil jsem se do výjezdovky a začal jsem jezdit k požárům a k zásahům.

Bojíte se někdy?

Nedostal jsem se do situace, kdy bych se bál. Jako dobrovolní hasiči jezdíme většinou k požárům lesů, když se ale stane něco závažnějšího a je málo profesionálních hasičů, jezdíme jim pomáhat. Spíš bych řekl, že jsem do toho někdy až moc zapálený a nepřemýšlím.

Jak vás napadlo přihlásit se do soutěže o nejkrásnějšího hasiče?

Já na tyhle věci moc nejsem, nebyl to můj nápad. Přišel s tím starosta obce Tomáš Patočka, původně se mi to zdálo jako nesmysl. Potom jsem o tom doma ale začal přemýšlet a nakonec jsem souhlasil, aby mě přihlásil. Moc jsem se ale netěšil, trochu jsem se začal těšit, až když jsem zjistil, že se přihlásila i moje kamarádka. Bral jsem to ale spíš jako výlet.

Nakonec jste se dostal až do finále. Jak to doteď celé probíhalo?

Do prvního kola po nás chtěli jen fotku obličeje, fotku v plavkách a potom jakoukoli fotku. Navíc starosta, co mě přihlásil, měl za úkol napsat krátké povídání o tom, proč mě přihlašuje. Do dalšího kola, které se konalo v Praze, nás vybrali devět. Z pražského castingu se do finále dostali čtyři hasiči a jeden náhradník.

Co jste všechno musel na castingu předvést? Zkoušeli i vaše hasičské schopnosti?

Část se týkala toho, jestli jsme schopní komunikovat. Vyprávěli jsme, jak a proč jsme se dostali k hasičům. Potom následovala promenáda v plavkách a v oblečení. Hasičské dovednosti se nijak neřeší. To se řeší jen u profíků, kteří mají daleko více zkušeností než my.

Cítil jste v průběhu rivalitu mezi soutěžícími?

Rivalitu ne. Ale ze začátku to bylo na promenádě tiché, neznali jsme se a nebavili. Bavit jsme se začali, až když jsme postoupili do finále. Podle mě jsme tam parta fajn kluků, proti sobě rozhodně nejdeme.

Finále se koná 4. listopadu, čeká vás do té doby v rámci soutěže ještě něco?

V půlce října jedeme s klukama na soustředění. Bude to zaměřené na hasičské schopnosti a zároveň nás chtějí učit, jak chodit po mole. Toho se popravě trošku obávám.

Jak velké naděje na výhru si dáváte?

Vůbec by mě nenapadlo, že se do finále téhle soutěže dostanu. Určitě bych byl rád, kdybych se umístil. Musím říci, že mě překvapilo moje okolí, jak moc je to chytlo a jak moc mě podporují. Uvidíme, jak to dopadne 4. listopadu.

Řeknete nám, jakým způsobem je možné zasílat hlasy?

Odešlete SMS na číslo +420 720 001 073 ve tvaru HASIC 1 (HASIC mezera ČÍSLO HASIČE).
Za odeslání SMS účtuje operátor cenu za běžnou SMS zprávu dle aktuálního tarifu hlasujícího. Počet SMS není omezen.

Hlasovat se dá pomocí sms, e-mailu, Facebooku i Instagramu, a to do dvanácti hodin v den finále. Potom se začnou všechny hlasy sčítat.

Momentálně pracujete ve Škoda auto jako údržbář. Chtěl byste se stát profesionálním hasičem?

Určitě. Moc bych si přál, abych mě vzali k profesionálním hasičům u Škodovky. Na tohle místo se čeká roky, většinou kolem pěti let. Životopis jsem jim už poslal, ale je mi jasné, že na to, aby mě přijali, si ještě počkám.

Třeba vám později pomůže titul Hasič roku. Máte nějaký další sen?

Abych se přiznal, sny moc nemám. Rád bych dostavil dům, to se mi snad povede během zimy. Taky bych samozřejmě rád časem založil rodinu.

Ve svém volnu trénuje fotbalový tým, ve kterém zároveň hraje

V jednadvaceti není úplně časté, aby si někdo stavěl dům. Proč jste se k tomu rozhodl?

Mě to baví, mám rád, když je za mnou vidět práce a hlavně když něco dělám vlastníma rukama. Stavím ve volném čase, někdy mi pomáhají kamarádi. Narodil jsem se v Malé Boleslavi, ale když mi byli tři roky, přestěhovali jsme se do Loukovce. Je to pro mě nejkrásnější vesnice široko daleko, proto tady chci zůstat. Zároveň chci být samostatný a nebydlet u rodičů.

Máte vůbec volný čas na koníčky?

Mám, hraju ve fotbalovém týmu v Doubravě, který zároveň trénuju. Největším koníčkem je pro mě sport, chci se začít věnovat i cyklistice. Když se potřebuju odreagovat, sednu na motorku a ujedu třeba dvě stě kilometrů, to mi moc pomáhá.

Na další tři finalisty se podívejte do naší fotogalerie. 

Pro koho budete hlasovat?

Oficiální hlasování do soutěže najdete na stránkách www.hasicroku2016.cz