Nejlepší přírodní koupáky ve středu Čech

Využijte poslední srpnové koupání naplno
 

Léto ještě není u konce, od poloviny příštího týdne zavládnou pařáky. Rozhodněte se už teď, kam zajdete na koupák. Abyste si to doopravdy užili, připravili jsme pro vás výběr nejlepších přírodních koupališť do 50 kilometrů od Prahy.

Jestliže neradi cestujete příliš daleko, jistě vás uchvátí Proboštská jezera, která jsou vzdálena od Prahy jen 31 kilometrů a dostanete se k nim směrem na Brandýs nad Labem. Jezera leží v místech bývalé těžby a jsou spojena záhybem s Labem, koupaliště se nachází něco přes kilometr na sever od Brandýsa. Pláže jezera jsou písčité, na své si zde přijdou příznivci windsurfingu. Je tu parkoviště, stánky s občerstvením, hřiště, kurty i dětský koutek. Platí se zde vstupné. Kvalita vody: dobrá.

 

Zajet můžete také na Lhotu, která je od hlavního města cca 50 kilometrů, dostanete se tam přes Kostelec nad Labem nebo přes Brandýs nad Labem. Lhota je obrovské jezero zasazené do přírody a je velké 25 hektarů, kolem písčitých pláží je borový les. K dispozici je ale také sociální zařízení včetně občerstvení, hřiští a zahrát si tu můžete plážový volejbal. Jezero je také populárním místem nudistů. Parkoviště je od jezera vzdáleno a platí se jak vstupné (50 Kč), tak parkovné, neboť celý areál vlastní soukromá společnost. Kvalita vody: dobrá.

 

Od Prahy jsou relativně blízko také Konětopy, což je jezero vzdálené 42 kilometrů, opět stejným směrem, jen za Brandýsem odbočíte na Kostelní Hlavno. Je to lom s průzračnou vodou mezi vesnicemi Konětopy a Dřísy. Oblíbené místo nejen na koupání, ale i k potápění. Lom je snadno přístupný, je tu travnatá i malá písčitá pláž, raritou je zde výskyt sladkovodních medúz. Platí se vstupné i parkování, oboje po 50 Kč. Kvality vody: dobrá.

 

Jinou trasou pojedete do lomu Hřiměždice, který je už trochu dál, asi 72 kilometrů od Prahy mezi Dobříší a Sedlčany. Dostanete se tam přes Mníšek pod Brdy. Lom je sice vzdálený, ale zase je romantickým místem - posloužil jako kulisa pro řadu filmů. Lom má průzračně čistou vodu a je možné si zde skočit do vody z 10 metrů nebo se jen tak slunit na molu. Vstup do lomu je zdarma, což je skoro k neuvěření. Kvalita vody: Vynikající.

 

A co vy, máte oblíbené koupaliště? Podělte se s námi v komentářích.