V Hudlicích chtějí zvýšit daň z nemovitosti, lidé se chystají do boje

 

Nechceš tlakovou kanalizaci? Tak zaplať! Tímto heslem se chtělo řídit vedení obce Hudlice na Berounsku. Jenže smůla, vyhláška se setkala se všeobecným odporem a musela být zrušena. Problém však je, že obecní kasa už s penězi tak nějak počítala. Co teď, kde finance sebrat? 

Bylo to vymyšlené docela chytře. Podle ustanovené vyhlášky měli majitelé všech nemovitostí, které se na novou kanalizaci nepřipojí, zaplatit vysoký poplatek. Nejspíš jako trest za to, že nechtějí, co jim obec vnucuje. Ty "moudřejší", kteří by se připojili, by to stálo devět tisíc korun jako taxa za zhodnocení jejich pozemku.

Platit se dnes musí za všechno. Za parkování v Praze teď v novém kabátě.

Pokladnička by se nejspíš pěkně zaplnila i proto, že odpůrců bylo hodně. Na obecním úřadě se ale přepočítali. Vyhláška se setkala s protesty a nakonec musela být zrušena. Vypadá to, že lid vyhrál. Jenže ono to není zdaleka tak černobílé, jak by se mohlo zdát na první pohled. 

Jasné je, že peníze budou chybět. "Když nebudeme moci obecně závaznou přihlášku obnovit, přijdeme o značné finanční prostředky. Pak půjdeme cestou Nového Jáchymova a dalších a zvýšíme daň z nemovitosti," má jasno starosta Hudlic Pavel Hubený. Což bude nejspíš další důvod k nespokojenosti. 

Některé obce se stále potýkají s nedostatkem pitné vody. Vyřeší to velké investice.

Logika věci totiž hovoří naprosto zřetelně. Zatímco jednorázový poplatek za zhodnocení nemovitosti kanalizací by bolel jen chvíli a jen určitou část obyvatel, zvýšení daně zasáhne všechny a dlouhodobě. "Zaplatí ji všichni, ať už budou připojeni na kanalizaci, nebo ne," potvrdil starosta. 

A tak se zřejmě znovu nabrousí zbraně a půjde se do další bitvy. "Nemohou si dělat, co chtějí, proti vůli lidí. Nenecháme si to líbit," jsou odhodláni pokračovat v boji někteří obyvatelé. Otázkou je, jestli válka, která mezi vedením obce a obyvateli Hudlic probíhá z nejrůznějších důvodů už řadu let, vůbec může mít vítěze, nebo jen poražené.