Kácet, nebo ne? V Hořovicích se píší petice, obyvatelé jdou proti radnici

 

Být či nebýt, toť otázka. Princ Hamlet sice k Hořovicím na Berounsku nejspíš žádný vztah neměl, přesto věta z jeho slavného monologu na toto místo sedí jak...prostě hodně. Obyvatelé obce se rozdělili na dva tábory. Důvod je jednoduchý - stromy. 

Hořovice jsou jedním z nejlidnatějších měst v okrese Beroun. Doteď se tam žilo poměrně v klidu, nějaké velké brojení proti čemukoli se příliš nenosilo. Minulý čas je však na místě. Nyní se vedou živé diskuse kvůli projektu s názvem "Revitalizace zeleně Západní sídliště". Myšlenka nových trávníků i výsadby nejrůznějších dřevin je jistě dobrá. Má ale jeden velký háček.

Hořovice byly při nedávných kroupách nejvíc postiženou obcí v kraji

Součástí programu je totiž také kácení vzrostlých stromů. Ty by zkrátka musely jít z cesty pokroku a zkrášlení okolí. A to je kámen úrazu. Jde totiž převážně o kusy, které si lidé sami vysadili a starali se o ně. Těžko teď přenášejí přes srdce, že by měly zmizet. 

Na radnici už byla dokonce doručena petice, která má kácení zamezit. "Ano, je to tak. Nás však mrzí, že občané, kteří měli problém s kácením stromů, se nedostavili na veřejné projednávání, které bylo na konci června," posteskl si starosta Hořovic Jiří Peřina. Podle něj to bylo správné místo na dotazy a připomínky, protože tam byli i projektanti revitalizace.

Kdysi chudé městečko se v poslední době pěkně rozrůstá.

Podle nich je prý řada stromů poničená a kácení by se tak stejně nevyhnuly. Navíc by šly k zemi za peníze města, kdežto teď je možné získat dotace a využít tak evropské zdroje. Ušetřené peníze by se tak mohly využít například na nové chodníky nebo opravy silnic. 

Věděli jste, že hořovičtí hasiči byli 27. na světě ve vyprošťování?

Argument s kácením nemocných strojů by mohl výrazně otupit hrany sporu. Berou ho totiž i prozatímní odpůrci. "Jestli to tak je a stromy jsou opravdu napadené, asi bych s tím problém už neměla," potvrdila jedna z obyvatelek zmíněné lokality. Uvidíme, jestli je ve svém názoru osamocena nebo se k ní přidají i další. Už 5. září se totiž bude konat další veřejné projednávání projektu.