Když chaos, tak pořádný: Kromě tramvají změní v Praze zaběhnuté trasy i autobusy

 

Už o tomto víkendu začnou v Praze platit nové trasy některých tramvajových linek. Na Pražany a všechny, kteří do hlavního města dojíždí třeba za prací, se toho však valí ještě mnohem víc. Od 15. října se totiž změní také třiadvacet linek autobusových.

Sotva se lidé v Praze alespoň trochu seznámili s novinkami ohledně tramvajových tras, padne na ně už za pár týdnů další rána. Sice ne každá změna musí být zákonitě k horšímu, ale podobné akce se nikdy nesetkávají s příliš velkým nadšením těch, kterých se to dotkne nejvíc.

Tramvajové linky mimo Prahu? Jak moc je to reálné?

Vše se prý děje po poradě s radnicemi jednotlivých městských částí a mnohdy i na jejich popud. Hlavně půjde o jihovýchod a severovýchod hlavního města. "Zlepší se cestování lidí, kteří v oblasti bydlí a pracují," věří náměstek primátorky Petr Dolínek s tím, že rozpočtu, který v Praze je na autobusy zhruby tři miliardy ročně, se to nijak nedotkne. 

Na změny v autobusech si museli zvyknout i obyvatelé Prahy 6.

ROPID už má vše připravené tak, aby mohl plány od poloviny října proměnit v realitu. Kompletní změny najdete na webových stránkách, která se zabývá organizací a rozvojem Pražské integrované dopravy. Zavedeno bude také osm úplně nových linek.

Například linka 182 pojede z Opatova na Nádraží Hostivař, přes Libeň až k Poliklinice Prosek. Počítá se také s minibusovou linkou 117. Ta povede z Čechovy čtvrti přes Modřany a Krč až do stanice Poliklinika Budějovická. Studijního materiálu tak mají Pražané a další, kteří hromadnou dopravu využívají, dost a dost.