Bramborovou válku připomenou na zámku Veltrusy-Ostrov

Zámek Veltrusy - Ostrov
 

Slyšeli jste někdy o válce bramborové? Pokud ne, tak v sobotu 17. září budete mít možnost se s touto historickou událostí seznámit v areálu chotkovského zámku ve Veltrusích.

V okolí Chrámu obránců vlasti a přátel zahrad a venkova, který naleznete v parku nedaleko zámku, si připomeneme málo známý vojenský konflikt z doby konce vlády císařovny Marie Terezie.

Místo pro tuto akci není zvoleno náhodně, neboť právě ve Veltrusích měl v průběhu války svůj hlavní stan vrchní velitel rakouské armády generál Ernst Gideon Laudon. Chrám obránců vlasti a přátel zahrad a venkova je zasvěcen právě vítězům této války císaři Josefu II. a generálům Laudonovi a Lacymu. Těšit se můžete na komentovanou prohlídku tohoto pavilonu.

Co víte o zámku ve Veltrusech? Přečtěte si náš článek, který přibližuje jeho historii! Poslední ránu zámku Veltrusy zasadily povodně

Prohlédnout si budete moci také tábor pruské i rakouské armády. Návštěvníci se dozvědí něco o této krátké a podivné válce i o historii brambor, které se právě tehdy začaly v naší zemi pěstovat, a uvidí příjezd generála Laudona. Vyvrcholením programu bude ukázka bojového střetu obou armád.

Pro děti je připraveno vystoupení divadla Kozlík i bramborové hry. Tržiště a občerstvení, kde dobroty z brambor nesmějí chybět, jsou samozřejmostí.

Klíčová slova: