Karel IV. oslaví vinobraní na Karlštejně, do Vlašimi zavítá na představení

Historický rytířský souboj
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Otec vlasti s manželkami zavítá do Vlašimi, na Karlštejně nezmešká vinobraní a navštíví i Křivoklát. Užijte si scénické noční prohlídky, divadelní přestavení, rytířský turnaj nebo historický jarmark a vinobraní.

V letošním roce slavíme 700 let od narození Karla IV. a ve středních Čechách si můžete oslavy užít ve velkém stylu. Přivítá vás Vlašim, Karlštejn i Křivoklát. 

Ve Vlašimi vás čeká 18. září od 17:00 do 19:00 hudební a divadelní akce. Těšit se můžete na účinkujícího Jana Potměšila, který ztvární Karla IV., na Blanku z Valois, Annu Svídnickou, Annu Falckou a Jitku Nerudovou coby Alžbětu PomořanskouVypravěči a hudební alchymisté: Václav Návrat (barokní housle), Přemysl Vacek (arciloutna). Vstupné dobrovolné. 

Karlštejnské vinobraní, které proběhne od 24. do 25. září, nabídne kromě degustace vín také historický program s rytířským turnajem či vystoupením mágů. Na hradě i v podhradí si poslechnete koncerty historické hudby, pobaví vás šermířské souboje a budete si moci nakoupit na historickém jarmarku. Na náměstí se můžete naučit historické tance a obdivovat polykače ohně nebo fakíry. Ochutnáte dobré víno, burčák a v neposlední řadě budou i vepřové hody. 

Až do 24. září láká hrad Křivoklát na scénické noční prohlídky s názvem Lucemburkové na Křivoklátě. I ten je neodmyslitelně spjatý s příběhem Karla IV., protože mladý král zde strávil své dětství. Milovníci historie si tak hrad mohou prohlédnout trochu jinou optikou než obvykle. Výklad průvodců se totiž točí hlavně kolem dynastie Lucemburků a s ní spjatými příběhy hradu. Na prohlídky je nutná on-line rezervace.