Prázdná slova nebo realita? Obyvatelé Hostivice mají mít moderní železnici

 

Krajské volby proběhnou za měsíc. Najednou se vyrojila spousta vizí a úžasných projektů, které lidem servírují nejen jednotlivé politické strany a uskupení. Náhoda nebo promyšlené tahy? V každém případě obyvatelé Hostivice prý dostanou moderní železniční spojení s Prahou. 

Správa železniční dopravní cesty představila ve středočeské Hostivici v rámci veřejné besedy projekt Modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Jenomže je otázka, jestli se povede vše prosadit přes odpor místních obyvatel. 

O plánované spojení s hlavním městem zde není zájem. I když si zástupci SŽDC myslí opak. "Ve špičce pojede vlak z Hostivice do centra Prahy každých 10 minut a na Smíchov každých 30 minut. To jistě ocení všichni, kdo z této lokality každý den dojíždějí do Prahy za prací a do školy. Na dnes nevyužitých drážních pozemcích v prostoru železniční stanice jsou navíc navržena celkem tři parkoviště P+R," vypočítal Petr Provazník ze Správy železniční dopravní cesty.

Napravo od trati ve směru na Kladno by mělo být parkoviště napojené na sjezd z D6 pro cestující z přilehlých obcí a nalevo od trati kapacitní parkoviště pro obyvatele města Hostivice a přilehlého okolí. "Kapacita parkovišť bude dostatečná, dohromady nabídnou téměř 500 parkovacích míst," dodal Provazník.

Lepší spojení?

Modernizace železnice přinese obci i lepší cestu na letiště. Navzdory blízké poloze je současné spojení hromadnou dopravou přes Zličín komplikované. V budoucnu bude možné z Hostivice na letiště cestovat i vlakem, a to díky navrženému krátkému přestupu ve stanici Praha-Ruzyně. Právě odtud povede nově vybudovaná odbočka na letiště z modernizované trati Praha – Kladno.

Výsledkem Modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla bude plnohodnotné železniční napojení Kladna a letiště na centrum Prahy. Celá trať bude plně dvojkolejná a elektrifikovaná. Česká republika tak snad konečně získá moderní železniční spojení s mezinárodním letištěm, jaké je běžné pro většinu evropských velkoměst. Alespoň tak si to plánuje Provazník aspol.

Kdo to chce?

Jenže realita je poněkud jiná. Obyvatelé obce jsou zásadně proti. Už proto, že plánovaná trať by měla vést jen pár metrů od domů některých z nich. "Nic takového tu nechceme. Ať si to dělají před vlastními baráky. Navíc nám vyhrožují vyvlastněním, pokud by někdo nechtěl prodat pozemek. Co je to za přístup," mají jasno v Hostivici. Tak proč tu stavět, když to vlastně nikdo nechce, komu to prospěje?