Pozor, hrozí požáry! Středočeský kraj je v ohrožení, v Praze se vesele vypouštěly lampiony

 

Extrémní vedro a sucho. To jsou hlavní důvody, proč Český hydrometeorologický ústav vydal pro Středočeský kraj a Prahu výstrahu na zvýšené nebezpečí vzniku požárů. V neděli by sice měly přijít bouřky, přesto rtuť teploměru nejspíš zůstane jen těsně pod třicítkou.

Hasiči v celém kraji tuší, že víkendová služba nebude jednoduchá. I když byla vydána výstraha a k požáru je opravdu blízko i při sebemenší manipulaci s ohněm, někteří lidé toho přesto nedbají. Nejčastěji ignorují zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě. Z toho pak plynou mnohdy obrovské lesní požáry a velké škody. 

Mezi nařízeními, co se nesmí, je také používání zábavní pyrotechniky nebo vypouštění lampiónů štěstí. Přesto, že výstraha a s tím plynoucí zákaz platí už od včera, v hlavním městě si z toho nikdo příliš těžkou hlavu nedělal. V noci na dnešek se například na Náplavce vesele pouštěli zmíněné lampiony a proběhl ohňostroj. Pravdou je, že v dosahu není žádné pole ani les, na druhou stranu nikdo nemůže tušit, kam až oheň "doletí". 

Zakázáno je také například odhazování nedopalků cigaret i samotné kouření na zvlášť nebezpečných místech. Lidé by si tedy měli dávat velký pozor. Není to totiž žádná legrace a přijít mohou sankce. "Porušení povinností stanovených vydaným nařízením lze postihnout jako přestupek nebo jako jiný správní delikt podle zvláštních právních předpisů," potvrdil mluvčí Středočeských hasičů Ladislav Holomčík.