Předvolební evergreen pokračuje: Tramvaj do Jesenice ano, kraj to ale nezaplatí

 

Už se to stává dost obehranou deskou. Krajské volby jsou na spadnutí, a tak se vyrojila řada témat, která je potřeba neodkladně řešit. Jedním z nich jsou i nové tramvajové linky do Jesenice a Vestce. Přitom je zřejmé, že něco takového je jen jedna velká utopie. 

Pojďme si shrnout jen základní fakta. Novinkou je, že rada kraje s velkou slávou schválila záměr vybudování tramvajové trati, která přímo naváže na projekt metra D. Stát by to mělo dvě a půl miliardy a cestující by se tímto způsobem mohli dostat do Jesenice a Vestce. Ale je to asi tak platné jako nabídnout kousek chleba někomu, kdo umírá žízní. 

Za prvé plán Prahy s ničím podobným nepočítá, což je hlavní předpoklad. "Žádná platná územně-plánovací dokumentace města Prahy ani Středočeského kraje neuvažuje s obsluhou obcí v metropolitním regionu tramvajovou dopravou a takové zásady nejsou předmětem ani jiných přijatých koncepcí," potvrdil nám mluvčí Institutu plánování a rozvoje Prahy Adam Švejda. 

Za druhé je sice hezké schvalovat něco, na co lidi slyší, zvlášť před volbami. Ale všichni dobře víme, kdy asi bude vybudováno metro D. Lépe řečeno, neví to nikdo. Předpokládejme, že to hejtman Miloš Petera myslí opravdu dobře a nejde mu o honění plusových bodů před volbami. Budiž. Přesto je tu tolik dalších nejasností, až to bije do očí.

Například hlukové limity. Prosadit rozšíření tramvají někam, kde na to absolutně nejsou připraveni, je hodně sci-fi. Ale i kdyby se to nějakým zázrakem podařilo a předpokládejme, že hejtman, ať už tento nebo budoucí, bude mít od Harryho Pottera půjčenou kouzelnou hůlku, tak je tu další otázka: Kdo to všechno zaplatí?

Tak nějak se bralo za hotovou věc, že by to mohl být kraj. Ten se k tomu také hrdě hlásil. Jenže smůla. Dvě a půl miliardy jsou jaksi moc, čemuž celkem rozumíme. Takže se bude spoléhat na Ministerstvo dopravy a Operační program Doprava II, případně na Státní fond dopravní infrastruktury. "Jednání proběhla, finanční podpora byla slíbena," potvrdila mluvčí Středočeského kraje Michaela Drobná. 

Dojemné, opravdu! A ještě víc roztomilé to bude, až se vymění ministři nebo rovnou vláda a všechno se šmahem zruší. No, takže zase zpátky na stromy, přátelé. To, že se na kraji něco schválilo, vlastně vůbec nic neznamená. Je to jen neustálé řešení něčeho, co je momentálně neřešitelné. Ale ty volby...že?