Už jste nechali zkontrolovat kotel? Hrozí vám pokuta 20 tisíc

Kontrola kotlů se prodraží
 

Máte poslední dva měsíce na to, nechat si zkontrolovat kotel, kterým vytápíte váš rodinný dům. Kontrolorů je málo a jejich rozvrh je nabitý.

Všichni chceme dýchat čistý vzduch, na druhou stranu to, jestli tomu pomůže kontrola domácích kotlů, je velkou otázkou.

Faktem je, že zákon mluví jasně: ​Každý provozovatel spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, je povinen zajistit jednou za dva roky provedení kontroly technického stavu a provozu zdroje odborně způsobilou osobou, přičemž první kontrola musí být provedena nejpozději do 31. prosince 2016, jak je uvedeno v § 17 odst. 1 písm. h) a § 41 odst. 15 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů. Zkrátka a dobře, pokud máte doma kotel, kterým dům vytápíte, do konce roku byste měli pozvat na návštěvu kontrolora.

Kontrolor Alois Balda prozradil, protože pracoval v oboru už předtím, stačilo mu jednodenní školení, díky kterému získal osvědčení ke kontrole kotlů. "Teď je těch kontrol hodně, času už moc není, ale většina lidí to má v pořádku. Většinou ten kotel vyčistí, než přijedeme, navíc topná sezona ještě nezačala, tak ani nevidíme, jak vlastně topí. Vždycky se zeptám, čím a jak topí a jak mají palivo uskladněné," vysvětluje svou práci kontrolor. "Maximálně se stane, že je rozbitý rošt nebo tak. Nesmí být špatný pojišťovací ventil, musí to být vyčištěné. Za kontrolu se platí 1 200 korun a za opravy navíc podle toho, o co jde," popsal Alois Balda, kontrolor kotlů.

Když po vás bude chtít vaše obec doklad od kotle a vy ho nevydáte, můžete se dočkat pokuty až 20 000 korun. Otázkou je, kdo vlastně dokáže, jaký kotel doma máte a jestli jím opravdu topíte.

Pokud jste se tedy rozhodli, že je čas na kontrolu vašeho kotle, nachystejte si 1 200 korun a podívejte se do interaktivní mapky, kde najdete svého kontrolora. Pohodlně na: http://www.aptt.cz/opravneni-ozo.php