Má vaše město architekta, nebo vládnou developeři?

Malí výtvarníci dostali možnost projevit svou kreativitu na okenním skle Domu služeb
 

Zkoordinovat výstavbu měst v regionu, postarat se o to, aby byly zdroje efektivně využity, není jednoduché. Pomůže regionální architekt městům ve středočeském kraji?

V krásném městě se cítíme dobře, navíc v něm kvete turistický ruch, což má pozitivní vliv i na ekonomiku města. Kdo všechno ovlivňuje tvář našich měst? Mají to být developeři, nebo raději architekti?

Návrh České komory architektů na reginálního architekta chce, aby existoval architekt, který bude mít na starost územní plánování v regionu, výstavbu nových budov a péči o ty stávající. Pro každý kraj by byl jeden hlavní architekt, který by koordinoval městskou výstavbu a radil by i obcím, které architekta většinou nemají.

Pavlína Krásná, autorka petice za lepší stanice metra D, si o návrhu myslí, že jde o dobrý nápad. "Někde na to už přišli dřív, že je dobré nenechat to na laicích a stavebních firmách. Městský architekt může pomoct, aby prostor města fungoval tak, jak má.  Všechno ale musí vyjít z domluvy se správou města," myslí si Krásná. "Všechno musí vzejít ze spravedlivé, transparentní soutěže a vyplynout z potřeb obyvatel města. Všechno se dobře řeší v otevřené diskuzi," konstatuje odbornice.

Dolní Břežany mají obecního architekta. "Paní architektka bydlí přímo v Dolních Břežanech, proto má velké pochopení pro potřeby města a je pro nás velmi užitečná," popisuje místostarosta Zdeněk Kovářík. "Ročně nás stojí 120 000 korun. Pokud jde o regionálního architekta, pochybuji o praktičnosti této funkce. Připadá mi, že architekt musí chápat filozofii města, znát územní plán a nejlépe v tom městě žít, což u reginálního architekta není reálné," zamýšlí se místostarosta.

"V Kladně máme dva architekty, zaměstnance města Františka Millera a uvolněného předsedu komise rady pro rozvoj města Ondřeje Rysa. Oba dva odvádí velký kus práce a aktivně řeší otázky městské architektury," vysvětluje Lenka Růžičková, tisková mluvčí Kladna.  ​

V Kolíně nového městského architekta právě vybírají, kandidáty mají dva a musí si ve středu 22. září si jednoho vybrat.

"Mělník má svého architekta od jara, inspirovali nás k tomu v Litoměřicích. Vsadili jsme na mladého architekta, který není "zaháčkovaný" developerskými společnostmi," komentuje místostarosta Petr Volf​. Zatím s ním jsou velmi spokojení, možná i proto, že architekt bydlí v Mělníku. "Jakákoliv centralizace mi v tomto ohledu připadá nesmyslná. Pokud by šlo jen o konzultace, je to ovšem dobrý nápad. Zvláště užitečný by mohl být v případě, že obce či města nemají finance na svého architekta," míní Petr Volf.

V Týnci nad Sázavou rovněž vsadili na mladou krev. Achtitekt města je vyjde velmi levně - platí mu 500 korun dvakrát měsíčně za konzultaci. "On to má jako praxi a my získáme nový pohled na věci územního plánování a výstavby. Navíc to oproti jiným městům máme velmi levné," vysvětluje starosta města Martin Kadrnožka.