Taxi za 15 korun? Pro seniory ano

Senioři ve škole budují nové sociální vazby
 

O možnosti využít senior taxi senioři často nemají ani tušení. Přitom je jejich služby vyjdou velmi levně a poskytnou jim možnost dopravy za kulturou nebo k lékaři. Jezdí senior taxi ve vašem městě?

I když se to nemusí zdát, přeprava je pro seniory zásadní. Poskytuje jim pocit soběstačnosti a svobody. Přeprava k lékaři, do obchodu, za rodinou a přáteli nebo za kulturou je pak zcela v jejich režii a také na jejich peněžence. A proto je tu služba, které se říká senior taxi. Kolik pasažéři zaplatí a kdy ji mohou využít?

V Mělníku jezdí takzvané Sendolíno, které je určené občanům nad 60 let, kteří mají sníženou soběstačnost, ať už kvůli věku, chronickému onemocnění nebo zdravotnímu postižení. Služba zajistí levnou dopravu k lékaři, na úřady, na nákupy, poštu či na návštěvu k přátelům. Využít ji můžete od 7:00 do 15:00, a to nejen v Mělníku, ale i v jeho spádových oblastech. 65 korun zaplatí klienti za cestu tam i zpět, musí ale být rychlí - hodina čekání stojí stovku. Oproti běžnému taxi je to ale pořád výhra. Za 20 korun taxikář seniora dokonce doprovodí na místo, kam jde.

V Poděbradech vyjde Senior taxi ještě levněji, a to na 15 korun za jednu jízdu. Službu můžete využít od 6:30 do 14:30 hodin. Služba vás však nezaveze přesně tam, kam chcete. Vyzvednou vás před vaším domem a pak vás zavezou k lékaři, na pobočku České pošty, k nádraží, hřbitovu, nákupnímu středisku nebo na Jiřího náměstí a Riegrovo náměstí.

V Nymburku teprve vypisují veřejnou zakázku, zájem firem je však malý, a proto se může stát, že senior taxi nebudou mít vůbec.

V Příbrami a Berouně funguje služba PB Help, která nabízí odvoz na místo určení na nákup, k lékaři, na úřady a podobně. Tato služba není k dispozici jen seniorům, ale také zdravotně postiženým, nemocným, rodičům s dětmi a dalším lidem v tíživé situaci.