V Kladně zakázali grilování a dělání pikniků v parku. Proč?

 

V Kladně se po problémech a mnoha stížnostech místních rozhodli bránit lidem v úplně volném užívání parku. Vyhláška má poskytnout nástroj policii, která se denně potýká s různými existencemi.

Strávit den v parku na dece, užívat si posledních teplých podzimních dnů. Dát si k tomu třeba ještě burčák, nebo už svařák. Něco grilovat. Idylka však může skončit příchodem městské policie, alespoň v Kladně.

Vyhláška O zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a zlepšení vzhledu města může dát do rukou městské policie nástroj k boji s nevítanou okupací parků a městské zeleně.

Přes léto bylo na denním pořádku, že policie byla volána ke skupinkám opilých individuí, která piknikovala v parku nebo na zeleni uprostřed sídliště. Často také v okolí nákupních center, v centru města a v okolí nádraží. "Tyhle skupinky hlavně dělaly velký nepořádek kolem, popíjejí a taky čůrají lidem pod okny," popsala problémy tisková mluvčí kladenské policie Alena Purkytová. Většinou šlo prý o známé firmy. "Město nemá žádnou charitu nebo nějaké jiné útočiště pro tyto osoby, ale vlastně tam by je stejně nepřijali, protože jsou pořád opilí," podotkla tisková mluvčí kladenské policie. "Myslím, že těm, kteří o pomoc mají zájem, jsme schopní opravdu pomoci. Dokonce i se ztracenými doklady a s čímkoliv. Zkrátka, kde je vůle, tam je cesta," vysvětlila svůj postoj Alena Purkytová.

"Problém je, když si lidé dělají grilování uprostřed sídliště, kouří to všem do oken, všechny to ruší a my nemáme v ruce nic. V tom je přínos vyhlášky," komentuje pozitiva vyhlášky Alena Purkytová. "Vzniká tady často zbytečná panika, že si nikdo nebude moct sednout na deku do parku. Tak to ale není. Ve vyhlášce je právě proto formulka, že jde o případy, které můžou ohrozit nebo pohoršit veřejnost," uzavírá otázky vyhlášky tisková mluvčí kladenské policie.

Ideální místo na grilování je pak v Sítenském údolí. Grilování a jakékoliv ohýnky se však musí dopředu ohlásit hasičům.