Vyjednávání o koalici: ANO si namlouvá starosty. ČSSD se snaží udržet ve vládě

Kdo bude hejtmanem? Jeden z nich, nebo někdo třetí?
 

Sotva skončilo sčítání hlasů, začalo vyjednávání o koalicích. Již včera se zástupci jednotlivých stran sešli.

Voliči rozdali karty a politické strany, které se dostaly do zastupitelstva Středočeského kraje, s nimi teď musí hrát. Nejlépe, jak umí. Ve středočeském zastupitelstvu, které má 65 členů, obsadí 16 křesel hnutí ANO 2011, 15 křesel pak patří Starostům a nezávislým, 11 připadlo doposud vládnoucí ČSSD, ODS se raduje ze zisku 10 křesel, komunisté budou mít jen 8 zastupitelů a TOP 09 dokonce jen 5. 

Z výsledků je jasné, že žádná strana nemůže kraji vládnout sama. Dokonce ani spojení dvou stran nestačí, a tak se právě nyní vyjednává o koalicích.

Jednání začala už včera, sotva bylo jasné, kolik která strana obsadí křesel. "Ano, jednali jsme se všemi," přiznala ve vysílání České televize kandidátka hnutí ANO na hejtmana Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle ní se ANO obrátilo na druhé Starosty a nezávislé a začalo s nimi o koalici vyjednávat. "Respektujeme výsledky voleb, proto byla logická volba, že jsme se obrátili na STAN, který byl druhý za námi. Bylo by dobré postavit koalici na tomto výsledku," uvedla Jermanová.

Už v prvních minutách po vítězství přitom uvedla, že si přeje vytvořit pravicovou koalici. "Byla bych ráda, pokud bychom se domluvili se STANem a s některou ze stran na pravé straně politického spektra. Osm let vládla levá strana a ukázalo se, že to nefunguje. Nepředpokládám, že bychom šli touto cestou," dodala.

To potvrdil i Vít Rakušan, jednička na kandidátce Starostů. "Není mi blízké obcházení vítězů voleb, nepřinese to nikdy nic dobrého," řekl Rakušan. Obě dvě strany, které získaly nejvíc mandátů, však samotné koalici nesloží. Potřebují třetího do party, teď přemýšlí, koho přizvou.

Rakušan odmítá jednání s komunisty. S těmi by v koalici sedět nechtěl a podle výsledků voleb to nechtějí ani voliči. KSČM získala jen 10 procent hlasů, přičemž v minulých volbách jich měla 20.

Jednání pokračují, žádná koaliční dohoda zatím na stole není.

ČSSD se snaží zůstat u moci
Dosavadní hejtman Miloš Petera zřejmě nenese neúspěch příliš dobře, do studia České televize i přes pozvání nedorazil, vidět nebyl ani v jiných médiích. O to víc možná pracuje v místech, kam kamery nevidí. Rakušan totiž ve vysílání prohlásil, že ČSSD se snaží vyjednávat o koalici bez přítomnosti STANu. "Domnívám se, že vzkaz voličů, že by sociální demokracie neměla být ve vládě, je celkem jasný," uvedl Rakušan.

Přitom strana o víkendových volbách neuspěla, když pro ni hlasovalo jen necelých čtrnáct procent voličů. V pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu tak ČSSD přijde prakticky o polovinu mandátů, místo 20 jich bude mít jen 11.

ČSSD to nebude mít jednoduché, jak už jsme psali výše, Jermanová uvedla, že stojí spíše o pravicovou koalici. Přitom sociální demokraté by potřebovali silného partnera, tradiční spojení s komunisty nestačí. A kromě ANO a STANu už není příliš s kým vyjednávat, šéf středočeské ODS Martin Kupka už dříve uváděl, že o jednání stát nebude, stejná odpověď se dá očekávat i od TOP 09. Miloš Petera je však politický matador a buldok, nedá se očekávat, že by složil zbraně dřív, než bude skutečně podepsaná koaliční dohoda.