Pytláci chtěli zabíjet v Milovicích zubry a divoké koně

Pytláci nastražili oka na divoké koně a zubry
 

Pytláci chtěli zabíjet v Milovicích, na zubry a divoké koně nastražili dvě oka přímo ve stezce, kde se pohybují nejčastěji. Policie po nich usilovně pátrá.

Co mohlo vést pytláky k touze ublížit krásným zubrům a divokým koním? Celosvětově sledovaný projekt návratu velkých kopytníků čelí nevídané hrozbě.

Vědci, kteří projekt kontrolují, nalezli dvě lovecká oka na stezce, kterou kopytníci vytvořili v hustém porostu. Okamžitě přivolali policii, která případ vyšetřuje a přímo na místě začala se shromažďováním důkazů. Pro Českou republiku jde přitom o smutné prvenství. Nikde v oblasti střední nebo západní Evropy totiž v posledních desetiletích nebyly pokusy o pytláctví zubrů nebo divokých koní zaznamenány.

"To byl problém jen ve východní Evropě, přesněji na Ukrajině a v kavkazských republikách, kde se počátkem devadesátých let stali zubři terčem pytláků," vysvětluje ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál​. V civilizovaných zemích, ke kterým by se měla Česká republika počítat, něco takového nemá obdoby.

"Na jednom oku jsme našli chomáč srsti, zvíře jen o vlásek uniklo smrti," komentuje situaci Dalibor Dostál​. "Nemyslím, že pytlákům šlo o loveckou trofej nebo maso. Bylo by pro ně příliš komplikované odtud zvíře dostat. Nejspíše by tak zraněné dlouho umíralo," konstatuje Dalibor Dostál.

Jde hlavně o snahu ohrozit plánované rozšíření rezervace. O získání pozemků v bývalém vojenském prostoru usilují i různí mafiáni a spekulanti. Dalibor Dostál přiznal, že v minulosti čelili opakovaným pokusům o vymáhání výpalného i nepřímým výhrůžkám.

V areálu často vítají filmové štáby, přesně ve chvíli, kdy vědci objevili pytlácká oka, provázeli  rezervací štáb německých dokumentaristů. „Namísto příběhu se šťastným koncem o tom, jak se podařilo bývalý vojenský prostor proměnit v ráj divokých zvířat, tak bohužel němečtí diváci uvidí reportáž o tom, jak policie v rezervaci vyšetřuje pokus o pytláctví celoevropsky ohrožených živočichů,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.