Kněžice, jediná energeticky samostatná obec, malá a přece tak živá

Kulturní akce v Kněžicích
 

Obec má tak bohatou historii, tak krásné pověsti a tak dokonale promyšlené a ekonomické hospodaření, že se tam budete chtít okamžitě přestěhovat. Navíc to tam kulturně žije. Není divu, že získali titul Vesnice roku ve Středočeském kraji. 

Technooptimisté z Kněžic

Centrální výtopna a bioplynová stanice Kněžice funguje už 10 let. Vyrábí bioplyn, elektřinu, ohřívá vodu na vytápění většiny obce. (Teplo je vedeno teplovody.) Nejen, že obyvatelé ušetří za topení, ale hlavně nemají starosti s přikládáním, skladováním uhlí nebo dřeva a odpadají také náklady na pořizování kotle. Pokud jde o elektriku, sice neušetří přímo obyvatelé, protože

Bioplynka se nachází na severovýchodě obce. Zabírá asi hektar.

elektriku berou ze sítě ČEZ, ale stanice vyrobí podstatně více energie, než domácnosti spotřebují, a proto je obecní rozpočet v plusu. "Nebyl to jen můj nápad," začíná vyprávět starosta Milan Kazda. "Bylo nás víc, chtěli jsme vyřešit problémy obce, pokud možno více problémů najednou. Kotelna na biomasu se zdála odpovědí na většinu problematických otázek v obci. Udělali jsme takové lokální ekonomické kolečko. Zemědělec vypěstuje - obec vezme a vyrobí teplo a elektřinu - domácnosti odkoupí - obec zaplatí zemědělci.  

Funguje nám to dobře, je to ekologické. Bereme od našich zemědělců, když je potřeba víc, tak od dalších v okolí 10-15 km. Zároveň tak nemusí mít kanalizaci, bioplynka spálí všechno," vysvětluje starosta Kněžic. Spálí opravdu všechen bio odpad, trávu, zbytky z jídelny, ale i obsahy žump a další biologicky rozložitelný odpad. "Je to živý organizmus, nesmíme tam sypat písek, sklo nebo plasty. Ten odpad musí být dobře tříděný," popisuje krmení bioplynky starosta. Na konci výroby zůstane digestát, což je tekuté hnojivo, které se vrací zpět na pole, je tekuté, takže nikam nemizí voda.

Kultura v obci 

"Než jsme se začali ucházet o Vesnici roku, ani jsem netušil, jak dobře nám tady funguje kultura, spolky a akce. Bral jsem to jako samozřejmost," přiznal starosta města Kněžice. Přesto na obec s 500 obyvateli je až překvapivé, kolik organizací opravdu funguje. Sokol dělá

Pestrý kulturní program v obci zajišťují i Sokolky

pravidelně pouť, rybáři 24hodinový závod a další akce pro děti, nebo na Vánoce dělají kapří řízky a salát. Myslivci organizují Dětský den a Zvěřinové hody.

Hasiči mají na starosti Pálení čarodějnic. Škola a školka pravidelně vystupují na všech akcích.  

"Taky máme Sokolky, které organizují cyklovýlety a wellness pobyty. A každoročně je tady i lampionový průvod. Fungují mažoretky, lakrosový tým a ještě další, je toho vlastně asi opravdu dost," popisuje Milan Kazda. Existuje v obci vůbec nějaký problém? "Bioplynka někdy smrdí. Ale je naše," uzavírá starosta Kněžic.

 

Trocha historie Kněžic

Svůj půvabný název získaly podle lidí knězových, to znamená knížete. Na místní tvrzi žila drobná šlechta. Přímo pod tvrzí ve vesnici byl založen rybník Podtvrzník, který obec rozděloval na dvě poloviny. Každá z nich měla dokonce svého rychtáře. Před rokem 1415 získal Kněžice Jan Straník z Kopidlna, který se aktivně zapojil do bojů na husitské straně. Vesnice byla za třicetileté války úplně vypálena a všechna stavení byla opuštěna. Než se vydáte na výlet do Kněžic, přečtěte si romantickou pověst.

Rytíř Záhorský, který sídlil na hradě na Vondrově kopci, se zamiloval do kněžny, která obývala hrad v Kněžicích. Kněžna jeho city opětovala, provdala se za něj a odstěhovala k němu na hrad. Když se o tom dověděl její někdejší zhrzený nápadník, vzal záhorský hrad se svým lidem útokem. Záhorskému se podařilo uniknout, ale zhrzelec zajal kněžnu. Odvezl ji s sebou. Kněžna byla v novém svazku velice nešťastná, a proto svého únosce sprovodila pomocí jedu ze světa. Nyní již volná, vyslala na záhorský hrad. Byl však opuštěný. Oblékla poutnický šat a vydala se svého manžela hledat. Všude se vyptávala na osamoceného rytíře. Až přišla k rybníku, místní lidé jí vypravovali o poustevníkovi, který se nedávno usadil na ostrůvku uprostřed a chodil denně do vesničky ke kapličce zvonit. Čekala na něj a hned v něm poznala svého rytíře. Záhorský ji však odmítl, neboť se mezitím zapřísáhl, že zbytek života stráví v samotě. Kněžna se vrátila na svůj hrad do Kněžic, které po ní získaly jméno. Záhornice se pak slovou podle rytíře a vesnice u rybníka dostala jméno Poušť. 

Co navštívit v Kněžicích? 

Určitě vyrazte ke kostelu svatých Petra a Pavla. Výlet pro celou rodinu může být i výšlap na zaniklou ves Beňovice s tvrzištěm. Ideální je naplánovat si výlet tak, abyste stihli i některou kněžskou akci.